Пищна фиеста с 400 изпълнители от 10 страни в Търново

Над 400 изпълнители от 10 страни пристигат във Велико Търново за пищна фиеста. Международният фолклорен фестивал ще се проведе за 18-ти път в старата столица и по традиция ще бъде открит в събота с пъстро дефиле по главната улица.

Културната проява ще продължи от 18 до 25 юли, а организатори са Община Велико Търново и Фондация "Международни фолклорни фестивали. Фестът има статут на световна организация, която тази година отбелязва 45 г дейност. Събитието съвпада и с честванията по случай 70- годишнината от ЮНЕСКО.

В програмата на международния фолклорен фестивал са предвидени две дефилета на участниците, вечерни концерти, както и томболи с награди. На сцената в болярския град ще се изявят ансамбли от Белгия, Бразилия, Италия, Корея. За първи път обаче няма да участват певци и танцьори от Русия, поради финансови затруднения.

Изнесени концерти и вечери с традиционна кухня са част от акцентите на проявата. За 15-ти пореден път ще се проведе и конкурс "Мис Фестивал". В програмата е включена още научна конференция на тема "Народния танц като елемент на традиционната култура", чийто организатори са Министерството на културата и Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони