Бункерът под бившия мавзолей става галерия, слагат Алеко на бул. "Витоша"

Бункерът, разположен под бившия мавзолей на Георги Димитров в София, ще стане художествена галерия. Това обяви зам.-кметът Тодор Чобанов при представянето на проекта за Подробен устройствен план (ПУП) за идеалния център на столицата вчера. В момента бункерът не е вписан в градския кадастър и на практика не може да му се промени статутът. Но от общината са амбицирани да променят това.

С този устройствен план се пресичат някои мераци за мащабно строителство, каза главният архитект Петър Диков. Той даде пример, че са спрени плановете за строеж на високи сгради зад Дома на покойника, както и в района на бившите царски конюшни на кръстовището на бул. “Дондуков” и “Левски”. Според проекта за устройствен план фонтанът на пл. “Славейков”, който от години не работи, и фигурите на баща и син Славейкови се запазват. Предвижда се да се проучи и т.нар. Сердикийски амфитеатър, който се намира в карето между бул. “Дондуков” и ул. “Московска”. Идеята е той да се превърне в лятна сцена. В района има няколко сгради, но те според арх. Диков могат лесно да се съборят, така че да се изгради сцената.

Най-големият проблем обаче остава сградата на Гьоте институт, за който ще се търсят варианти за отчуждаване. Според зам.-кметът Чобанов обаче институтът може да остане, тъй като се намира в центъра на арената и така ще служи за скеле на новия комплекс. Планът трябва да се приеме от общинския съвет на 23 юли.


В петък ще стане ясно кой е победителят в конкурса за паметник на писателя Алеко Константинов. Той ще бъде поставен на бул. “Витоша” и “Патриарх Евтимий”, до входа за метрото. Четирите предложения могат да се разгледат на ул. “Париж” №1, като в петък ще има и обществено обсъждане. Двама от скулпторите са сложили Алеко, седнал на маса, а според други двама писателят трябва да е прав (виж снимките). Това е втори опит за избиране на най-подходящия вид на Алеко, след като Министерството на културата не одобри резултатите от първия конкурс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини