“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Защо най-опасният престъпник на Земята плащал сметките на всички в ресторанта

Най-прочутият наркобарон Хоакин Гусман – Ел Чапо, който в събота избяга от строго охраняван затвор в Мексико, бил краен почитател на вкусната храна. Преди да бъде арестуван през февруари 2014 г., той дори напускал скривалището си в планините Сиера Мадре само за да хапне в ресторантите, които харесва.

Първоначално Гусман, който ръководи могъщия наркокартел “Синалоа”, бил “вбесяващо потаен” и майстор в укриването от мексиканската полиция, пише Патрик Кийф в The New Yorker през миналата година. Впоследствие обаче престъпникът прекалено самоуверен и искал да харчи милионите си, вместо да живее като просяк в планините. “В наркосредите в Мексико казват, че е по-добре да живееш една година добре, отколкото 10 зле”, според Кийф.

Въпреки че като се появявал на публични места, Гузман рискувал да бъде видян, той предприемал сериозни предпазни мерки всеки път. “Хореографията всеки път била една и съща,” пише Кийф. “Посетителите на съответния ресторант били обезпокоявани от група въоръжени мъже, който вежливо, но категорично настоявали да получат техните телефони, обещавайки да им ги върнат по-късно вечерта. Ел Чапо и неговият антураж влизали и хапвали скариди или пържола, след което изказвали благодарности на останалите посетители на ресторанта за тяхното търпение, връщали им телефоните, плащали сметката на всички и изчезвали в тъмнината на нощта.” Ел Чапо е притежавал стотици законни компании в Мексико и е бил напълно наясно с всички опити на полицията да го залови. Неговата мрежа от информатори в цялата страна нямала равна на себе си, а той е известен с това, че подкупвал доста от тези, които го преследвали. През 2001 г. Гузман успява да избяга от строго охранявания затвор Пуент Гранде, близо до град Дуалахара, като плаща на надзиратели да му помогнат да се измъкне. Последното бягство на Гузман преди няколко дни му е струвало около 50 млн. долара, като в тази сума влизат и подкупите на служители на затвора. Оценката е на Джон Хайро Веласкез Васкез, по прякор Попай, ръководител на екипа за мокри поръчки на бившия колумбийски наркобарон Пабло Ескобар.

Това обаче не е било проблем за Гузман, чието състояние се оценява на 1 млрд. долара от списание “Форбс”. Според някои експерти, за изкопаването на тунела, през който е избягал Ел Чапо, е била необходима 1 г., а изкопните работи е нямало как да останат незабелязани заради шума.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете