Висшият съдебен съвет временно отстрани прокурор Кръстин Кацаров

Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува искането на главния прокурор Сотир Цацаров за временно отстраняване от длъжност на Кръстин Кацаров – и.ф. административен ръководител на Районна прокуратура Казанлък до приключване на воденото срещу него наказателно производство, предаде БГНЕС.

Главният прокурор посочи на заседанието на ВСС, че събраният обем от доказателства ще доведат до внасяне на обвинителен акт без забавяне. Самият Кръстин Кацаров бе изслушан на заседанието днес и отрече да е виновен. Членовете на ВСС гласуваха единодушно за временното му отстраняване като нямаше нито един против или въздържал се.

Предложението на главния прокурор е на основание текст от Закона за съдебната власт, който казва, че когато съдия, прокурор или следовател е привлечен като обвиняем, Висшият съдебен съвет временно го отстранява от длъжност до приключване на наказателното производство. Разследването се провежда от специализираното звено "Антикорупция".

На 14.07.2015 г. главният прокурор Сотир Цацаров внесе във Висшия съдебен съвет искане за временно отстраняване от длъжност на прокурор Кръстин Кацаров от Районна прокуратура - гр. Казанлък. Кръстин Кацаров е заместник - районен прокурор на РП - Казанлък и към момента изпълнява функциите на административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура - гр. Казанлък. Искането за отстраняване беше направено във връзка с повдигнато на 13.07.2015 г. обвинение на прокурор Кацаров за склоняване на прокурори от районната прокуратура да нарушат свое служебно задължение във връзка с правораздаването. При условията на продължавано престъпление, с четири отделни деяния Кацаров е извършил недопустими опити за склоняване на двама свои колеги да нарушат задълженията си във връзка с правораздаването по наблюдавани от тях общо четири наказателни производства, казаха от държавното обвинение.

Спрямо Кръстин Кацаров е взета мярка за неотклонение "Парична гаранция" в размер на 3 000 лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини