100 чужденци от Азия и Европа ще учат български

Около 100 чужденци ще учат три седмици български език и ще опознават родната култура във Велико Търново. Толкова е броят на участниците в започващия на 20 юли Международен летен семинар по българистика, който ще се проведе във ВТУ „Св.св. Кирил и Методий” за 38-ми път.

Ректорът проф. Христо Бонджолов, който е и директор на културно-образователния форум обясни, че чужденците са от 32 държави, разположени в континентите Азия и Европа. Традиционно най-големи са групите от Русия, Германия, Сърбия, Украйна и Полша. Най-младият участник е студентката от Белгия Мила Суванджиева, чийто баща е българин. За трети път идва на семинара д-р Хайнрих Кьохел от Германия, който е и най-възрастният, включен в занятията това лято. Той е на 69 години. Медикът има български произход и е решил да преоткрие корените си след пенсиониране, уточни проф. Христо Бонджолов. Той добави, че 28 от участниците идват за втори или пореден път да учат български език.

Най-много са студентите българисти, докторантите, преподавателите и преводачите. Сред курсистите има инженери, икономисти, финансов анализатор от Гърция, както и държавни служители от Франция, Япония и Турция.

Семинарът започва с тест за установяване нивото на владеене на български език от пристигналите. На базата на резултатите ще бъдат определени и групите - начинаещи, средно ниво и напреднали.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони