Наказаха Вутов за 3 мача

Александър Манолев стана обвиняем за злоупотреби със средства от ЕС Определена му е гаранция от 100 000 лева

Синовете на богат бизнесмен били сред нападателите в Шри Ланка

По Великден в Бургас паркирането ще е безплатно

Реновират жп гарите „Подуяне“ и „Искър“ за 1,2 млн. лева

Смърт на магистрала и в църква

„Булгартрансгаз“ обяви търг за изграждане на две компресорни станции към интерконектора със Сърбия Прогнозната стойност на обществената поръчка е в размер на 351,6 млн. лева

Лом разказа историята си с великденски яйца

Вицепремиерът Марияна Николова на конференция в Унгария за 575-ата годишнина от Варненската битка

Лютви Местан е платил паричната си гаранция от 10 000 лева

Ева Лонгория в супер форма 10 месеца след като роди

ГЕРБ създава Председателски съвет с партиите, които подкрепиха евролистата

Румен Леонидов представи „Покаяние Господне“

ЦИК: Във всички райони на страната ще се проведе машинно гласуване

Изоставеното в Пловдив бебе за малко да бъде блъснато от кола Майката, зарязала детето, се оказа просякиня от старозагорското село Обручище

Ром плати в брой за фирма, без да познава парите

Ром от хасковското село Орешак, когото негови познати определят като напълно неграмотен, стана собственик на фирма за комуникационни и интернет услуги. Предполага се, че мъжът се е сдобил с активите, за да бъде избегнато носенето на отговорност от страна на фирмата за източване на ДДС.

Сергей Колев е на 25-години и работи в кравеферма в Орешак. По думите на шефа му Пламен Митев, той е напълно неграмотен. „Той не е просто неграмотен. Сергей не може да брои до едно. Не познава нито една буква, нито числата. Не различава дори парите“, каза той пред haskovo.net.

Въпреки това Колев е новия шеф на хасковската фирма „Ривов Електроникс“ ЕООД. На 22 юни според договора, депозиран в Търговския регистър, 25-годишният ром купува 45 от 50-те дяла в дружеството от досегашния собственик Георги Ривов срещу 4500 лева. Според документа – платени в брой.

Младият ром изчезнал преди десетина дни и никой не знае къде е. „По-лесно ми е да ви кажа кога е бил тук, отколкото откога го няма. Появява се и изчезва. Ходи в Любимец да търси жена си, която бяга от него, после идва за ден-два да си почине, после пак изчезва. Той в автомобил не се качва, няма кой да го вземе, придвижва се винаги пеша“, обяснява работодателят му.

Прехвърлянето на дяловете в „Ривов Електроникс“ става само десет дни след като Върховният административен съд потвърждава решение на пловдивските магистрати, които установяват, че дружеството е осъществило схема за източване на ДДС. Цитираното в съдебното решение разследване на данъчните в Пловдив впрочем респектира с професионализъм и задълбоченост.

Ето част от решението: „В хода на ревизията е направен анализ на търговската практика на „Ривов Електроникс” ЕООД. От същия е видно, че с цел да се направи съпоставка с обичайната практика на ревизираното лице и поведението му по повод доставките от „Манели” ЕООД и „Будо Център” ЕООД е извършен преглед на всички покупки и продажби на „Ривов Електроникс” ЕООД за период от три години: от 2010 г. – годината преди ревизирания период до края на 2012 г. – годината след ревизирания период. Обичайната търговска дейност е: предоставяне на интернет, телевизия, телефония, абонаменти поддръжка на компютърни мрежи, компютри. Покупките и продажбите са на малки стойности и всички, свързани с декларираната дейност на фирмата в областта на информационните технологии“.

Сега тази дейност ще се управлява от 25-годишния Колев, защото той е вписан в Търговския регистър и като управител на дружеството.

Според кметския наместник на Орешец Сийка Ставрева, която разгледа договора за прехвърляне на дружествените дялове, Сергей би могъл да драсне някакви чертички вместо подпис, но е изключено да напише собственоръчно името си на документа, защото не познава нито една буква. „Никога не е ходил на училище“. Думите й се потвърждават от работодателя на Сергей – Пламен Митев, който допълва: „Той не познава дори парите. За него пет лева на дребно са повече от банкнота от 20 лева, защото тя е само една“.

Многобройната фамилия – майката и бащата на Сергей, братчета и сестричета, живее в обор в бившия стопански двор. Предоставен им е от Пламен Митев.

Майката на Сергей трудно се изразява. Не само на български, усещането е, че трудно би се изразила на какъвто и да е език. Въпросът колко деца има я затруднява. Властта обаче знае – според кметицата децата й са 11. Нейната представа за много пари се изчерпва с “пет лева”. Новината, че синът й е броил 4500 лева за придобиването на фирма я изумява, макар очевидно да няма никаква представа колко пари са това. Двете невръстни деца до нея, на видима възраст 3-4 годинки, се оказват детето на Сергей и нейното собствено. Изглеждащите като наборчета хлапета всъщност се явяват чичо и племенник.

Според окончателното решение на Върховния административен съд от 12 юни опитът за приспадане на близо 200 000 лева от дължимите 260 000 лева ДДС на „Ривов Електроникс“ е пресечен. Така новият собственик на дружеството се оказва затънал до гуша в дългове.

Според пресаташето на дирекцията на НАП в Пловдив Божана Илиева обаче данъчните са успели да запорират имущество и „вземания от трети лица“, така че според тях са обезпечили вземанията си.

По повод установените данни за наличие на престъпление в схемата с ДДС, Илиева обясни, че практиката на данъчните е да изчакат съдебното решение, когато техен акт се обжалва, и след потвърждаването му да сезират прокуратурата. “В ход е подготовка на преписката за случая, която ще бъде предадена на Окръжна прокуратура Хасково”, уточниха от НАП.

Фирма „Ривов Електроникс“ е учредител на „Технистрой“ ООД, дружество, което единствено в Хасково се сдоби с одобрен цялостен подробен устройствен план за изграждане на подземна кабелна мрежа. Според ПУП-а тя обхваща 120 квартала.

„Технистрой“ обаче няма дейност (според официалните финансови отчети на фирмата) и нито един абонат. Останалите реално действащи оператори пък не получават разрешение да вкопаят кабелите си под земята и така да ги узаконят. В същото време общината нае фирма, управлявана от друг участник в схемата за източване на ДДС на „Ривов Електроникс“, която да установи кои са собствениците на въздушни кабели, за да им налага солени глоби – до „20 000 лева за всеки клон, на който има кабели“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.