Животновъдите получиха още близо 112 млн. лв. за Кампания 2018 г.

Шест столични квартала останаха без ток заради умишлен палеж в колектор

Почина една от жените, намушкана от 24-годишен мъж в столичния квартал „Христо Ботев“

Зетят на Тръмп Джаред Къшнър спряган за шеф на кабинета му

Конфискация на имущество ще има и при прекратено наказателно дело

Джей Ло с огромна розова рокля на премиерата на филма „Втори шанс“

Парламентът създаде Временна комисия за проучване на информацията за подкупна схема с български паспорти

„Пътна полиция“ проверява шофьорите първо за алкохол и наркотици по празниците

Гърция отпуска парични помощи за Коледа, много българи сред одобрените

Доц. Димитър Димитров: От машинното гласуване ще спечели само този, които доставя машините

Легендата на футбола Лоренцо Санс дойде на гости на кмета на Симитли Апостол Апостолов

Руската шпионка Мария Бутина се призна за виновна за заговор срещу САЩ

Доналд Тръмп: Заради Парижкото споразумение Франция гори

Какво яде армията? Прав е Красимир Каракачанов: Боецът трябва да се храни с качествени и свежи продукти от местни производители, а не с боклуци, доставени от прекупвачи

Защо животът е като кварталите в София?

Ром плати в брой за фирма, без да познава парите

Ром от хасковското село Орешак, когото негови познати определят като напълно неграмотен, стана собственик на фирма за комуникационни и интернет услуги. Предполага се, че мъжът се е сдобил с активите, за да бъде избегнато носенето на отговорност от страна на фирмата за източване на ДДС.

Сергей Колев е на 25-години и работи в кравеферма в Орешак. По думите на шефа му Пламен Митев, той е напълно неграмотен. „Той не е просто неграмотен. Сергей не може да брои до едно. Не познава нито една буква, нито числата. Не различава дори парите“, каза той пред haskovo.net.

Въпреки това Колев е новия шеф на хасковската фирма „Ривов Електроникс“ ЕООД. На 22 юни според договора, депозиран в Търговския регистър, 25-годишният ром купува 45 от 50-те дяла в дружеството от досегашния собственик Георги Ривов срещу 4500 лева. Според документа – платени в брой.

Младият ром изчезнал преди десетина дни и никой не знае къде е. „По-лесно ми е да ви кажа кога е бил тук, отколкото откога го няма. Появява се и изчезва. Ходи в Любимец да търси жена си, която бяга от него, после идва за ден-два да си почине, после пак изчезва. Той в автомобил не се качва, няма кой да го вземе, придвижва се винаги пеша“, обяснява работодателят му.

Прехвърлянето на дяловете в „Ривов Електроникс“ става само десет дни след като Върховният административен съд потвърждава решение на пловдивските магистрати, които установяват, че дружеството е осъществило схема за източване на ДДС. Цитираното в съдебното решение разследване на данъчните в Пловдив впрочем респектира с професионализъм и задълбоченост.

Ето част от решението: „В хода на ревизията е направен анализ на търговската практика на „Ривов Електроникс” ЕООД. От същия е видно, че с цел да се направи съпоставка с обичайната практика на ревизираното лице и поведението му по повод доставките от „Манели” ЕООД и „Будо Център” ЕООД е извършен преглед на всички покупки и продажби на „Ривов Електроникс” ЕООД за период от три години: от 2010 г. – годината преди ревизирания период до края на 2012 г. – годината след ревизирания период. Обичайната търговска дейност е: предоставяне на интернет, телевизия, телефония, абонаменти поддръжка на компютърни мрежи, компютри. Покупките и продажбите са на малки стойности и всички, свързани с декларираната дейност на фирмата в областта на информационните технологии“.

Сега тази дейност ще се управлява от 25-годишния Колев, защото той е вписан в Търговския регистър и като управител на дружеството.

Според кметския наместник на Орешец Сийка Ставрева, която разгледа договора за прехвърляне на дружествените дялове, Сергей би могъл да драсне някакви чертички вместо подпис, но е изключено да напише собственоръчно името си на документа, защото не познава нито една буква. „Никога не е ходил на училище“. Думите й се потвърждават от работодателя на Сергей – Пламен Митев, който допълва: „Той не познава дори парите. За него пет лева на дребно са повече от банкнота от 20 лева, защото тя е само една“.

Многобройната фамилия – майката и бащата на Сергей, братчета и сестричета, живее в обор в бившия стопански двор. Предоставен им е от Пламен Митев.

Майката на Сергей трудно се изразява. Не само на български, усещането е, че трудно би се изразила на какъвто и да е език. Въпросът колко деца има я затруднява. Властта обаче знае – според кметицата децата й са 11. Нейната представа за много пари се изчерпва с “пет лева”. Новината, че синът й е броил 4500 лева за придобиването на фирма я изумява, макар очевидно да няма никаква представа колко пари са това. Двете невръстни деца до нея, на видима възраст 3-4 годинки, се оказват детето на Сергей и нейното собствено. Изглеждащите като наборчета хлапета всъщност се явяват чичо и племенник.

Според окончателното решение на Върховния административен съд от 12 юни опитът за приспадане на близо 200 000 лева от дължимите 260 000 лева ДДС на „Ривов Електроникс“ е пресечен. Така новият собственик на дружеството се оказва затънал до гуша в дългове.

Според пресаташето на дирекцията на НАП в Пловдив Божана Илиева обаче данъчните са успели да запорират имущество и „вземания от трети лица“, така че според тях са обезпечили вземанията си.

По повод установените данни за наличие на престъпление в схемата с ДДС, Илиева обясни, че практиката на данъчните е да изчакат съдебното решение, когато техен акт се обжалва, и след потвърждаването му да сезират прокуратурата. “В ход е подготовка на преписката за случая, която ще бъде предадена на Окръжна прокуратура Хасково”, уточниха от НАП.

Фирма „Ривов Електроникс“ е учредител на „Технистрой“ ООД, дружество, което единствено в Хасково се сдоби с одобрен цялостен подробен устройствен план за изграждане на подземна кабелна мрежа. Според ПУП-а тя обхваща 120 квартала.

„Технистрой“ обаче няма дейност (според официалните финансови отчети на фирмата) и нито един абонат. Останалите реално действащи оператори пък не получават разрешение да вкопаят кабелите си под земята и така да ги узаконят. В същото време общината нае фирма, управлявана от друг участник в схемата за източване на ДДС на „Ривов Електроникс“, която да установи кои са собствениците на въздушни кабели, за да им налага солени глоби – до „20 000 лева за всеки клон, на който има кабели“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.