Ром плати в брой за фирма, без да познава парите

Ром от хасковското село Орешак, когото негови познати определят като напълно неграмотен, стана собственик на фирма за комуникационни и интернет услуги. Предполага се, че мъжът се е сдобил с активите, за да бъде избегнато носенето на отговорност от страна на фирмата за източване на ДДС.

Сергей Колев е на 25-години и работи в кравеферма в Орешак. По думите на шефа му Пламен Митев, той е напълно неграмотен. "Той не е просто неграмотен. Сергей не може да брои до едно. Не познава нито една буква, нито числата. Не различава дори парите", каза той пред haskovo.net.

Въпреки това Колев е новия шеф на хасковската фирма "Ривов Електроникс" ЕООД. На 22 юни според договора, депозиран в Търговския регистър, 25-годишният ром купува 45 от 50-те дяла в дружеството от досегашния собственик Георги Ривов срещу 4500 лева. Според документа - платени в брой.

Младият ром изчезнал преди десетина дни и никой не знае къде е. "По-лесно ми е да ви кажа кога е бил тук, отколкото откога го няма. Появява се и изчезва. Ходи в Любимец да търси жена си, която бяга от него, после идва за ден-два да си почине, после пак изчезва. Той в автомобил не се качва, няма кой да го вземе, придвижва се винаги пеша", обяснява работодателят му.

Прехвърлянето на дяловете в "Ривов Електроникс" става само десет дни след като Върховният административен съд потвърждава решение на пловдивските магистрати, които установяват, че дружеството е осъществило схема за източване на ДДС. Цитираното в съдебното решение разследване на данъчните в Пловдив впрочем респектира с професионализъм и задълбоченост.

Ето част от решението: "В хода на ревизията е направен анализ на търговската практика на „Ривов Електроникс” ЕООД. От същия е видно, че с цел да се направи съпоставка с обичайната практика на ревизираното лице и поведението му по повод доставките от „Манели” ЕООД и „Будо Център” ЕООД е извършен преглед на всички покупки и продажби на „Ривов Електроникс” ЕООД за период от три години: от 2010 г. - годината преди ревизирания период до края на 2012 г. - годината след ревизирания период. Обичайната търговска дейност е: предоставяне на интернет, телевизия, телефония, абонаменти поддръжка на компютърни мрежи, компютри. Покупките и продажбите са на малки стойности и всички, свързани с декларираната дейност на фирмата в областта на информационните технологии".

Сега тази дейност ще се управлява от 25-годишния Колев, защото той е вписан в Търговския регистър и като управител на дружеството.

Според кметския наместник на Орешец Сийка Ставрева, която разгледа договора за прехвърляне на дружествените дялове, Сергей би могъл да драсне някакви чертички вместо подпис, но е изключено да напише собственоръчно името си на документа, защото не познава нито една буква. "Никога не е ходил на училище". Думите й се потвърждават от работодателя на Сергей - Пламен Митев, който допълва: "Той не познава дори парите. За него пет лева на дребно са повече от банкнота от 20 лева, защото тя е само една".

Многобройната фамилия – майката и бащата на Сергей, братчета и сестричета, живее в обор в бившия стопански двор. Предоставен им е от Пламен Митев.

Майката на Сергей трудно се изразява. Не само на български, усещането е, че трудно би се изразила на какъвто и да е език. Въпросът колко деца има я затруднява. Властта обаче знае - според кметицата децата й са 11. Нейната представа за много пари се изчерпва с “пет лева”. Новината, че синът й е броил 4500 лева за придобиването на фирма я изумява, макар очевидно да няма никаква представа колко пари са това. Двете невръстни деца до нея, на видима възраст 3-4 годинки, се оказват детето на Сергей и нейното собствено. Изглеждащите като наборчета хлапета всъщност се явяват чичо и племенник.

Според окончателното решение на Върховния административен съд от 12 юни опитът за приспадане на близо 200 000 лева от дължимите 260 000 лева ДДС на "Ривов Електроникс" е пресечен. Така новият собственик на дружеството се оказва затънал до гуша в дългове.

Според пресаташето на дирекцията на НАП в Пловдив Божана Илиева обаче данъчните са успели да запорират имущество и "вземания от трети лица", така че според тях са обезпечили вземанията си.

По повод установените данни за наличие на престъпление в схемата с ДДС, Илиева обясни, че практиката на данъчните е да изчакат съдебното решение, когато техен акт се обжалва, и след потвърждаването му да сезират прокуратурата. “В ход е подготовка на преписката за случая, която ще бъде предадена на Окръжна прокуратура Хасково”, уточниха от НАП.

Фирма "Ривов Електроникс" е учредител на "Технистрой" ООД, дружество, което единствено в Хасково се сдоби с одобрен цялостен подробен устройствен план за изграждане на подземна кабелна мрежа. Според ПУП-а тя обхваща 120 квартала.

"Технистрой" обаче няма дейност (според официалните финансови отчети на фирмата) и нито един абонат. Останалите реално действащи оператори пък не получават разрешение да вкопаят кабелите си под земята и така да ги узаконят. В същото време общината нае фирма, управлявана от друг участник в схемата за източване на ДДС на "Ривов Електроникс", която да установи кои са собствениците на въздушни кабели, за да им налага солени глоби – до "20 000 лева за всеки клон, на който има кабели".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони