Орган ще свири в нова концертна зала в Сливен

Музикален орган ще свири в емблематичната концертна зала "Сливен" - съобщи кметът на Сливен Кольо Милев. В момента швейцарският майстор Фердинанд Щемер и съпругата му Барбара извършват ремонт на органа. Семейство Щемер са го разглобили на части, подменят дървените, метални и кожени елементи в своя работилница, която се намира в селце край румънския град Брашов. Огромният инструмент е пратен чак в Румъния, тъй като у нас няма подобни специалисти.

Фердинанд и Барбара Щемер вече са възстановили почти напълно дървената и металната част. Ще добавят два нови регистъра. "Музикалният инструмент е от 1953г. По думите на г-н Щемер, това може да се окаже най-добрият орган в България" - каза Светомир Минчев, шеф на общинския отдел за международно сътрудничество.

Представители на общината начело с кмета Кольо Милев наскоро бяха на туристическо изложение в Румъния. Те използваха посещението си, за да се запознаят лично със семейство Щенер и работата им. Средствата за ремонта в размер на 120 хил.лева се събират само от дарения. Вече е внесена първата вноска от 40 хил.лева. Органът бе подарен от Швейцария преди доста години на Града под Сините камъни. Ремонтирането му бе възложено едва сега, от настоящото ръководство на общината, което едновременно с това започна основен ремонт на концертна зала "Сливен". Музикалният инструмент ще бъде монтиран в залата. Настройката му ще започне на 29 ноември и ще продължи 3 седмици при специални изисквания за тишина и температура. За първи път органът ще зазвучи за Коледа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони