ЕС: Вотът в Гърция отговаря на условията на сделката

Парламентарният вот в Гърция удовлетворява първоначалните условия на спасителната сделка между Атина и европейските кредитори. Това заяви Аника Брейдхарт, говорител на Европейския съюз, цитирана от АФП.

"Властите легално приложиха първата част от четири мерки, договорени на срещата на лидерите на време и по задоволителен начин", каза тя пред журналисти.

Миналата вечер парламентът в Атина подкрепи приемането на редица реформи – условие за започване на преговорите за нова спасителна програма за Гърция на стойност 86 млрд. евро.

"Гръцкият парламент предприе важна стъпка към възстановяването на доверието с гръцките международни партньори", каза още Брейдхарт.

По-рано днес европейски източници, цитирани от агенция ТАСС, съобщиха, че Еврогрупата е постигнала споразумение за мостово финансиране на Гърция в размер на 7 млрд. евро.

"Принципното споразумение относно разпределянето на Гърция на междинно краткосрочно финансиране в размер на 7 милиарда евро беше постигнато", обяви източникът.

Решението за директен трансфер на пари за Гърция ще последва едва след приключването на парламентарните процедури за одобряване на помощта за Атина в редица европейски страни, главно в Германия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят