21-годишен програмист от Варна забрави името си за три дни, пушил марихуана

На тежка психоза вследствие интензивна употреба на марихуана се натъкнаха варненските токсиколози от Военноморска болница. При тях постъпва 21-годишен мъж, който нито знае как се казва, нито къде се намира. „Младежът е от Варна, но отишъл да живее в София, пише "petel.bg".

"Майка му установила, че нещо с него не е наред, когато в поредица от телефонни разговори той имал странно поведение, давал неадекватни отговори. Жената решила да отиде лично до София и да го прибере“, разказва началникът на клиниката по токсикология във варненската Военноморска болница доц. д-р Снежа Златева. Неадекватното поведение на младия мъж продължило и по пътя към дома.

При прехода от София към Варна той скачал от колата в опит да бяга от майка си. Наложила се дори намесата на полицията. Така младежът в крайна сметка бил настанен в клиниката, където да получи медицинска помощ. Оказало се, че в рамките на последните 4-5 месеца той пушел по няколко цигари марихуана на ден, като дрогата взимал от приятели.

В рамките на три дни, докато бил под наблюдението на специалистите, младежът не можел дори да си каже името. Едва на четвъртия ден тежката психоза била овладяна. Съществено е да се уточни, че младежът никога до този инцидент не е имал психически смущения. „Много е важно хората да престанат да смятат марихуаната за нещо безвредно. Тя е врата към по-лесна зависимост към алкохола и останалите наркотици“, алармира доц. Златева.

Тя посочи, че днес на пазара се предлагат синтетична и генномодифицирана марихуана, които се свързват с човешките рецептори, като влияят върху мозъка и имунната система. „Употребата на марихуана нарушава когнитивните процеси в мозъка – фините процеси като преценка, анализ, памет.

При шофьорите тя нарушава преценката за скорост, разстояния и обстоятелства. Вече има достатъчно медицински доказателства за вредата от тази дрога, така че легализацията й не е тема, която подлежи на обсъждане. Мнението ми на специалист е категорично против допускането на подобна легализация“, коментира до. Златева.

И допълва, че според последните изследвания, правени сред варненските ученици, 90 процента от децата са пушили цигара с марихуана поне веднъж, което е крайно притеснително и говори за мащабите на проблема.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони