Десант в Крумово - български и американски бойци в акция

Около 380 души е броят на съкратените служители в Министерството на отбраната след въвеждането на новия устройствен правилник, съобщи в четвъртък в Пловдив военният министър Николай Ненчев.

По този начин той отговори на критиките на председателя на бюджетната комисия в 43-ото Народно събрание Менда Стоянова, която го нареди в списъка на министрите, които не правят реформи и не намаляват разходите на ведомствата си.

"При нас има структури, които не бива повече да се съкращава, тъй като те имат специални задаци и мисии. А това би застрашило статута им и дори националната ни сигурност", декларира военният министър.

Ненчев се надява, че бюджетът на Министерството на отбраната през 2016 г. ще е като през 2014 г. - 1,35% от БВП. Министър Ненчев не пропусна да се похвали и с икономии от 17 млн. лв. във ВМА.

В авиобаза Крумово той наблюдава съвместната българо-американска подготовка "Тракийско лято 2015" с участието на 600 български военнослужещи със самолети "Спартан", вертолети "Кугър" и "Ми-17" и 120 американци с 3 самолета "С-130".

От българска страна участват служители на Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи.

Страната ни е представена от транспортен самолет Херкулес С и вертолети Ми-17 и Кугър от Военновъздушните ни сили. В съвместната подготовка участват зенитно-ракетен дивизион от командването на ВВС, екипи от Военномедицинска академия и служба Военна полиция.

От американска страна в подготовката участват формирования от Силите на САЩ в Европа. Целта на подготовката, която ще продължи до 26-ти този месец, е да се усъвършенства процесът на индивидуални и колективни действия, насочени към достигане на заложените оперативни способности и постигане на оперативна съвместимост. Ръководител на съвместната българо-американска подготовка е полковник Явор Матеев от Министерството на отбраната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини