Най-после: Япония забрани притежанието на детска порнография

Япония въведе забрана за притежание на детска порнография, което привежда законодателството на страната на равнището на останалите развити държави след години на международен натиск, съобщава британският "Телеграф".

Новият закон налага затвор до една година и глоба до 1 милион йени (7400 евро) за всеки, който притежава порнографски изображения на деца.

Забраната идва след години на международен натиск за въвеждането й, като Япония доскоро беше последната развита държава, в която притежанието на детска порнография не е криминализирано.

При все това законодателството не включва манга, анимации и компютърна графика, която включва порнография с малки деца, тъй като според издателите и опозицията подобна забрана би била нарушение на свободата на словото.

През последните години детската порнография нараства в Япония, като миналата година е имало 1828 регистрирани случая – почти два пъти повече в сравнение с 2009 г.

"Прекалено дълго у нас има лошо разбиране на правата на децата. Именно това е и причината тази забрана да отнеме толкова много време", коментира Кийохико Тояма, един от депутатите, предложил закона. "Забраната за притежание на детска порнография с цел задоволяване на сексуални потребности ни позволява да затрудним хората, които търгуват с такива материали", добавя той.

Други обаче изразиха разочарованието си, че правителството е оставило изключение от закона за популярните жанрове манга и аниме.

"Вярвах, че трябва да направим още една стъпка напред и да забраним и мангата и аниметата, в които деца биват насилвани сексуално", казва депутатът от Либерално-демократичната партия Масатада Цучия. "Разбира се, че свободата на изразяване е важна. Част от нещата, които съществуват, обаче са толкова долни, че не си струва да се защитават", добавя той.

"Трябва да се борим с тенденцията децата да бъдат разглеждани като сексуални обекти и да се позволява от тях да се възползват сексуално и комерсиално", заяви от своя страна министърът на правосъдието Садаказу Танигаки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят