Съдът на ЕС: Електромерите на високо дискриминират ромите в България

"Монтирането на недостъпна височина на електромерите в квартал с компактно ромско население би могло да представлява дискриминация поради етнически произход, когато в други квартали електромерите се монтират на достъпна височина," пише в днешното решение на Европейския съд в Люксембург, цитирано от Капитал.

Той е бил сезиран със запитване за прилагане на европейското право от Административния съд в София. Българската институция е разглеждала жалба срещу решение на Комисията за защита от дискриминация, с което е установено дискриминационно отношение спрямо живущите в тези квартали. То е образувано по жалба на собственичка на магазин за хранителни стоки в квартал "Гиздова махала" в Дупница (България), който е населен предимно с лица от ромски произход.

"Дори ако се установи, че в този квартал има злоупотреби с електромерите, описаната практика изглежда несъразмерна спрямо двете си цели — да гарантира сигурността на електропреносната мрежа и надлежното отчитане на потребената електроенергия", приема съда и напомня, че в ЕС е приета "директива за равното третиране, която забранява всяка дискриминация, основана на расов признак или етнически произход, що се отнася например до достъпа до стоки и услуги и доставката на стоки и услуги."

В съдебното решение се казва още, че "принципът на равно третиране се прилага не само към лицата с определен етнически произход, но и към лицата, които макар сами по себе си да не принадлежат към съответния етнос, съвместно с първите търпят по-малко благоприятно третиране или особено неблагоприятно положение в резултат от дискриминационна мярка."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят