Нова вода разбуни село при магистрала "Струма"

Нов каптаж за питейна вода, пуснат официално в четвъртък, разбуни кюстендилското с. Усойка, казаха местни. Недоволството е от това, че водата, която трябва да е с дебит 7 литра в секунда, не достига и се налага нощем да се спира. Другата претенция е, че новата вода миришела и не ставала за пиене.

"Разпоредил съм да вземат проба от новия каптаж - това ще стане в понеделник. Изследванията стават за 4 дни и ще се произнесем по качествата на питейната вода в Усойка. Наш инспектор ходи на място - каза, че на външен вид водата е напълно годна за пиене", коментира ситуацията шефът на регионалната инспекция по здравепоазване в Кюстендил д-р Христо Кознички.

Новият каптаж за Усойка беше изграден със средства на агенция "Пътна инфраструктура", след като изграждащата се при селото автомагистрала "Струма" минава точно над досегашното водохващане за селото. Обещаният дебит от 7 л. в сек. обаче е по-малък и водата пак не достига, констатира кметът Красимир Николов /ГЕРБ/. Главният инженер на "Кюстендилска вода" Владимир Джоров пък уверява, че дебитът на навия каптаж се следи от датчици и подаваното количество питейна вода и по гравитачен път за селото е достатъчно.

Проблемът е масовото поливане на градините по дворовете, категоричен е инж.Джоров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони