Невръстни престъпления: 16-годишна инсценира обир в дома си, дъщеря забива нож в корема на майка си

16-годишна ученичка от Пловдив платила на двама свои връстници, за да инсценират обир в дома си и прикрие кражбата на 4000 евро от родителите й, съобщи Петко Василев, зам.-председател на Общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в града под тепетата.

Тийнейджърката накарала "наемниците" да разбият входната врата на фамилното й жилище, да вземат парите от сейфа и да запалят лаптоп и друга техника и имущество в апартамента, за да заличат следите. Сценарият за обира бил като взет от екшън филм, но случаят бил разплетен след намесата на пловдивската полиция. Разследващите установили, че след като платила "хонорара" на двамата си съучастници, пуберката изхарчила с лека ръка останалата част от задигнатите пари по дискотеки, барове и молове.

14-годишна хлапачка от Пловдив пък забила нож в корема на майка си след лют скандал между двете. Осмокласничката била недоволна от наложения й по-строг режим за излизане, срещи с приятели и вечерен час и хвърлила нож по собствената си майка, а острието се забило в корема на шокираната жена. Тя оцеляла по чудо, съобщиха от общинската комисия в града под тепетата. Също по чудо се минало без фатални последици и в друг случай, при който 16-годишно момче заплашило с газов пистолет свой връстник, защото подозирал, че говори лоши неща за него зад гърба му и го позори. От началато на 2015 г. до момента в Пловдив 67 деца под 18 г. са извършили 60 престъпления и противообществени прояви. 21 от тях са осъдени, а 2 са ефективните присъди. Най-често става дума за кражби, грабежи и телесни повреди. Драстично се е увеличил и броят на непълнолетните и малолетни, които са станали жертви на престъпления - техният брой от началото на годината е 67 срещу 32 за 2014 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право