Велизар Енчев: С какво Искров е повече от Цецка Цачева, та да не му знаем заплатата?

През февруари поставих въпрос на финансовия министър Владислав Горанов за заплатата на гуверньора на БНБ. Той ми върна въпроса като се позова на закона. Но моите питания бяха потвърдени от една бивша банкерка, както и от самия Владислав Горанов чрез негов коментар. Господин Искров е имал изслушване пред Комисията по бюджет и финанси през октомври м.г. Там той най-нахално заявява, че не е държавен служител. Това заяви пред БТВ лидерът на „Българската пролет” Велизар Енчев.

„Шефовете на БНБ и членовете на УС не декларират пред Сметната палата годишните си заплати. С какво са повече те от шефа на парламента Цецка Цачева?”, попита Енчев.

„Много важно е нашият управител на БНБ да взима толкова, колкото би се полагало по правила във всички цивилизовани страни като тези в ЕС, СЩ, Канада и т.н. До преди два дни отказвах да приема, че има такава висока „надница”. Ще внесем с колегите законопроект, с който да определя методиката на определяне заплатите на гуверньора и служителите на БНБ”, коментира на свой ред Гроздан Караджов от Реформаторски блок.

Той обаче упрекна колегата си Енчев, че в момента медиите в България имали „устрема на СИРИЗА” и използвали темата по популистки начин. Енчев му отговори, че думите „популизъм” и „СИРИЗА” не могат да се използват в един контекст.

„Срамно е, господин Караджов, да получавате по 11 лева на глас. Обяснете на зрителите на какво основание в най-бедната страна в ЕС вие държите да имате най-голямата субсидия. Ето това е популизъм”, заяви Енчев.

„Не преиначавайте думите ми. Ние също сме за намаляване на субсидиите. Но за разлика от популистите ние сме прагматици. Слагаме от едната страна плюса, приходите, и от друга страна минуса – разходите. Във Великобритания например никога не можете да рекламирате в частна медия. Ние харчим почти цялата субсидия за местните избори като половината от нея по план сметката ще отиде в реклама. А знаете, че рекламата се отчита до всяка секунда”, заяви Караджов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес