Тест за наркотици в училищата в Бургас

Задължителен тест за употреба на наркотици, през който да минават учениците, ще бъде въведен в Бургас от 15 септември. Училищните лекарски кабинети вече са снабдени със слюнкови тестове, които дават резултат веднага.

Инициативата е на кмета Димитър Николов (ГЕРБ). За пълнолетните ученици в 11-и и 12-и клас няма проблем да бъдат тествани, освен ако изрично не откажат, а това би породило съмнения.

"Трябва да се намери законов механизъм за бързо и изненадващо изследване на по-малките, защото сега е необходима декларация от родител, че е съгласен“, обясни Николов пред „Труд“.

Той призова депутатите да приемат възможно най-бързо законодателни промени, които да улеснят тестването на деца.

"Депутати, помогнете ми, защото положението е тежко! Родителите дават джобни пари на децата, които в горните курсове достигат и до 50 лв. на ден, смятайки, че това са разходите им за закуска и дрехи, но с тези пари си купуват дрога. Вече не може да се мълчи за този проблем", призова Николов.

Той е притеснен, че младежите не броят марихуаната за дрога. Кметът напомни на родителите, че ако се съмняват, че детето им взема наркотици, сами могат да го заведат в училищния лекарски кабинет за изследване.

Бургас се прочу и с това, че въведе вечерен час за учениците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини