Ледена планина на Плутон с височина 3500 м засне апарат на НАСА

Ледена планинска верига на Плутон, отдалечена на 5 млрд. км от Земята, засне апаратът "Ню хърайзънс" на НАСА, който на 14 юли премина на 12 500 км от планетата джудже. Анализът на първите снимки показа, че върховете й достигат 3500 м. И разкрива геологична активност, и то сравнително "млада" - вероятно преди по-малко от 100 млн. години, при положение че Слънчевата система е на 4,5 млрд. "Може и сега да има такава активност", заяви Джеф Мур - един от ръководителите на изследователския проект.

Учените бяха изненадани от липсата на кратери по Плутон, въпреки че между него и Нептун преминава поясът на Кайпер, в който има над 100 000 обекта с диаметър над 100 км. Едно от обясненията е, че е възможно те да са заличени от геологичната активност.

Не по-малка изненада предизвикаха снимките на най-големия спътник на Плутон - Харон. На повърхността му се вижда полоса от скали и падини с дължина около 1000 км, като един от каньоните е 7-9 км дълбок. На повърхността му също няма кратери. Тъмният му полюс се оказа покрит с черен прах, което също може да свидетелства за геологична активност. Това петно учените неофициално нарекоха Мордор - царството на мрака във "Властелина на пръстените".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят