Кравата Пенка се връща в стадото си, чака гости от Европарламента

Парагваец се появи на собственото си погребение

Македонският парламент ще приеме договора с Гърция по съкратената процедура

Пуснаха срещу подпис от ареста 25-годишният кмет на Войнягово

91 на сто от шофьорите се смятали за безгрешни (обзор) България е начело по жертви на катастрофи в ЕС, а едва 9% признават, че карат рисково

Спецсъдът отказа да прекрати делото срещу Москов за турските ваксини Защитата иска премиерът Борисов да бъде разпитан като свидетел

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в сряда, 20 юни 2018

Нено Димов: Има по-сериозни проблеми от казуса „Пирин”

Франция и Германия искат мигрантите да бъдат връщани в първите държави от ЕС, в които са влезли

Лиляна Павлова: България е с променен имидж

Еврокомисарят по миграцията: Миграционният натиск на Западните Балкани нараства

България и Словакия: ЕС да отчете интересите на всяка държава при приемането на пакета “Мобилност”

Български камиони протестират в Брюксел Търсят подкрепа от превозвачите в Полша, Унгария, Чехия и Румъния

БАН отговори на НИМХ: Разпространявате неверни твърдения

Бисер Петков: Работещите текстове от закона на омбудсмана за личната помощ ще влязат в новия Закон за социалните услуги

Протакат референдума

За пореден път парламентът отложи гласуването на второ четене на промените в закона за референдумите. Целта им е улесняване на националните допитвания и възможност въпросите за изборните правила да се зададат заедно с местния вот наесен. Отлагането на проекта за извънредно заседание във вторник е с мотива, че тази седмица пленарното време няма да стигне.

Промените предвиждат обвързване на референдумите с изборите – президентът ще е длъжен да ги насрочва на една и съща дата в изборни години, а въпросите ще се смятат за приети, ако с “да” са гласували повече от половината от участвалите във вида избори, с които е допитването.

Ако поправките не бъдат приети и във вторник, референдум ще трябва да има по старите правила. Според тях държавният глава трябва да насрочи дата за националното допитване след обнародването на решението на Народното събрание. Датата не може да е по-рано от два и по-късно от 3 месеца след обнародването. При това положение на депутатите ще се наложи светкавично да разгледат въпросите за изборния референдум, предложени от президента Росен Плевнелиев, за да се проведе той с местните избори на 25 октомври. Такава е идеята и на Плевнелиев, и на управляващите. По правилник депутатите са във ваканция през август, тоест ще „закъснеят“ със сроковете по закон, ако не одобрят провеждането на референдума преди почивката.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.