Протакат референдума

За пореден път парламентът отложи гласуването на второ четене на промените в закона за референдумите. Целта им е улесняване на националните допитвания и възможност въпросите за изборните правила да се зададат заедно с местния вот наесен. Отлагането на проекта за извънредно заседание във вторник е с мотива, че тази седмица пленарното време няма да стигне.

Промените предвиждат обвързване на референдумите с изборите - президентът ще е длъжен да ги насрочва на една и съща дата в изборни години, а въпросите ще се смятат за приети, ако с “да” са гласували повече от половината от участвалите във вида избори, с които е допитването.

Ако поправките не бъдат приети и във вторник, референдум ще трябва да има по старите правила. Според тях държавният глава трябва да насрочи дата за националното допитване след обнародването на решението на Народното събрание. Датата не може да е по-рано от два и по-късно от 3 месеца след обнародването. При това положение на депутатите ще се наложи светкавично да разгледат въпросите за изборния референдум, предложени от президента Росен Плевнелиев, за да се проведе той с местните избори на 25 октомври. Такава е идеята и на Плевнелиев, и на управляващите. По правилник депутатите са във ваканция през август, тоест ще „закъснеят“ със сроковете по закон, ако не одобрят провеждането на референдума преди почивката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика