Очакват промени в правителството на Гърция до часове

В Гърция до часове се очаква ремонт на кабинета, предава БНТ. Промените в правителството ще бъдат направени след драматичната нощ в парламента, който одобри мерките за икономии, поискани от правителството. Част от депутатите от управляващата партия СИРИЗА се разбунтуваха срещу лидера си и гласуваха против.

Депутатите на СИРИЗА, които не се подчиниха на премиера и гласуваха срещу реформите, отказват да напуснат парламента. В специално обръщение днес лявата платформа на партията настоява за извънреден конгрес. Те считат за недопустимо изявлението на лидера на партията, който заяви: "Не съм съгласен с мерките, не вярвам, че те ще помогнат на гръцката икономика, но сме принудени да ги приемем".

Депутатите поставят под съмнение лидерския пост на Ципрас в СИРИЗА, ако откаже при следващи избори да включи в листите имената на всичките 39 депутати, които гласуваха с не.

Народните избраници от умерената част на СИРИЗА, които подкрепиха реформите, в изявление за медиите коментират, че това е бил“ най-срамният и унизителен момент в живата им. “За да спасим страната, я превърнахме в колония на кредиторите”, но няма друга алтернатива за сега.

Медиите излъчиха днес обръщение на евродепутата Константина Кунева, която призова за единство на СИРИЗА – “последната надежда на левицата в Европа“. Кунева има изключително силно влияние сред гръцките синдикати и ръководството на партията.

Младежката организация на СИРИЗА днес поиска незабавно оставката на министъра на обществения ред, защото вчера полицията използва сълзотворен газ срещу анархистите,които хвърляха бомби на демонстрациите.

Шокира информацията от прокуратурата, че повечето от задържаните за безредиците са чужденци – германци, поляци и французи. Властите разследват дали е имало подготвен сценарий от чужбина за компрометиране на протестите.

Продължават консултациите за промени в кабинета,като министрите и зам.-министрите, които гласуваха с "не" подадоха оставка. В новия кабинет ще участват и лица извън политическата принадлежност на управляващата партия, за да се осигури подкрепа и от опозицията.

Вътрешният министър Никос Вуцис дори определи времето за извънредни избори – през есента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят