Ципрас: Предсрочни избори ще има след подписване на споразумението с кредиторите

Министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас заяви, че е принуден до сключването на споразумението с кредиторите да работи с правителство, което е поддържано от малцинството депутати в парламента. Това съобщи РИА Новости, като се позовава на източник от гръцкия кабинет, пожелал анонимност.

Според източника, Ципрас е дал да се разбере, че предсрочни избори ще има едва след подписването на споразумение с кредиторите, като това не означава, че дотогава няма да има рокади в гръцкото правителство.

По негови думи, ситуацията във връзка с отказа на ред депутати от СИРИЗА да подкрепят правителството на парламентарното заседание в сряда, се е обсъждала в четвъртък на съвещание между ръководството на СИРИЗА и членове на кабинета.

Ципрас е напомнил, че на заседанието на парламентарната група на неговата партия са били дискутирани и алтернативни предложения за срещата в Еврозоната. Гръцкият министър-председател обаче е заявил, че те не са решавали поставените пред Атина дилеми.

„Попитах и парламентарната фракция, и всеки депутат по отделно, беше ли шантажът (от страна на кредиторите) реален или блъф. И предложих да решим заедно, ако това е блъф, нека всички гласуваме с „не“. Ако ли е реален, да споделим цялата отговорност“, цитира източникът думите на Ципрас от съвещанието.

Според източника на руската агенция, Алексис Ципрас е напомнил, че никой не е изказал обосновани възражения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят