Лют спор в ефира заради Гърмен. Каракачанов към адвокатката на ромите: Как може така да оклепате България?

В ожесточен спор премина сутрешният разговор между лидера на ВМРО Красимир Каракачанов и адвокат Даниела Михайлова, която се зае да защитава правата на хората от циганската махала на Гърмен - „Кремиковци“.

Жителите на Гърмен излизат на протест пред Министерски съвет и Президенството в събота заради спиране разрушаването на незаконните къщи в кв. „Кремиковци“.

„Само от Гърмен се очаква да дойдат 200 човека“, увериха пред бТВ жителите на селото. „Ако не ги съборят, този инцидент ще се повтори“, заяви мъжът, който бе пребит с камъни по време на сблъсъците между цигани и българи в селището.

Не могат ли да видят как живеят тези роми в това гето, как са капсулирани? Дали знаят азбуката, да не говорим за азбуката. Те са крадци, категоричен още той.

Хората попитаха дали адв. Михайлова спи спокойно, след като е сезирала ЕСПЧ и събарянето на незаконните постройки е спряно.

"Съвсем спокойно спя", категорична бе самата защитничка на живеещите в „Кремиковци“, която коментира темата заедно със съпредседателя на Патриотичния фронт, с когото обаче трудно намериха диалог.

„Хората от Гърмен от 5-6 години се опитват да узаконят своите къщи. Те са били поставени в много неблагоприятна ситуация от кметството в Гърмен. През 2010 и 2011 г. общината е издала удостоверения за търпимост на тези постройки, а след това тези удостоверения са премахнати. Местните и централните власти са застанали в някаква неравнопоставеност“, защити се адв. Михайлова.

По думите й събарянето на тези къщи може да предизвика хуманитарна катастрофа, защото тези хора нямало къде да живеят. Аз мисля, че законът трябва да се спазва от всички.

Как да се узаконят тези постройки, като те повечето са върху частна собственост.На тази частна собственост собствениците си плащат данъците, обори я Красимир Каракачанов. Писмото на ЕСПЧ не е решение, изтъкна той и допълни:

„Правителството не е длъжно да се съобразява с това писмо за намерение. Подобни акции имаше във Франция и Белгия“. „Може ли някой с писмо отнякъде да ни принуди да не спазваме законите на родината си? Как може така да оклепате България?“, обърна се той към Михайлова.

Каракачанов запита дали Михайлова не си е направила труда да провери откъде са дошли тези хора. Адвокатката обаче бе категорична, че е проверила.

"Много бързо, за два дни, възкликна Каракачанов. Защо не се опитате да защитите правата на българските граждани, чиито имоти са отнети", попита той.

Тези хора са дошли от цяла България, те са дошли, защото там е границата, има алъш-вериш, те са докарани от бившия кмет, за да са му избиратели, подчерта Каракачанов. Адвокат Михайлова се аргументира с факта, че сред хората, които са останали без дом, има бременни жени. Не можем да не бъдем хора, обяви защитничката.

Аз не казвам, че не трябва да бъдем хора, казвам, че е крайно време законите да започнат да се спазват от всички, отсече Каракачанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини