10 души с инсулт заради жегите в Пловдив

Инсулт покоси 10 души в първия ден от подранилите юлски горещници тази година, съобщиха от Спешна помощ. Синоптиците прогнозират сахарска жега и температури близо до 40 градуса от днес до понеделник. Медиците препоръчват да не се излиза слънце по обяд.

Засегнатите от мозъчен удар вчера са предимно възрастни хора със съдови проблеми, при които високите температури са "спомогнали" за кръвоизливите. Всички са настанени в неврологичните отделения на болниците. Около 18 часа баба на 88 години е припаднала. Жената искала да излезе от дома си след големите горещини през деня, но въпреки това организмът не е понесъл градусите.

Седем екипа на Спешна помощ са разположени в различни точки на града, готови да реагират бързо при сигнал за инцидент, пише "Марица". Пловдивският център бе един от първите, който през 2006 година направи подобна дислокация.

Два екипа са в самия Център за спешна помощ в МБАЛ „Пловдив”. Той обслужва района на север от Марица, както и магистрала "Тракия”. Други два са на повикване в ДКЦ-5 за закъсали пациенти от „Тракия” и „Изгрев”. От миналата година е разположен екип и в ДКЦ-2, има и реанимобил в ДКЦ-7. Линейка чака и в МБАЛ „Свети Пантелеймон” (Втора градска болница). От ЦСМП са подали документи в общината да им се разреши да ползват помещение и в ДКЦ-1 на „Понеделник пазар”. По този начин се обслужват всички хора, които се нуждаят от светкавична помощ. В жегите сигналите идват на всяка минута и линейките не спират да хвърчат из улиците и булевардите.

Лекарите напомнят, че в града вече има и няколко спешни отделения към болниците. Такива звена са разкрити в УМБАЛ „Свети Георги”, МБАЛ „Пловдив”, МБАЛ „Пълмед” и УМБАЛ „Каспела”. Ако в горещините някой се чувства зле, може да потърси помощ и там.

Трениращите на Гребната база и фитнес залите обаче не се наблюдават от лекар. Това може да стане, ако собственикът наеме специалист за няколко часа. Повечето практикуващи доктори обаче нямат обяснение кой може да им заплати адекватно, за да ги накара да стоят в спортните центрове. Тази дейност би могла да се изпълнява евентуално от пенсионирани медици, които са готови да поработят за 400-500 лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини