Съдът взима имоти за половин милион лева на Юзеир Юзеиров

Търговищкият окръжен съд уважи иска на Комисията за отнемане на незаконно имущество за отнемане на имущество на стойност 466 067 лв. от Росен Йорданов, станал популярен и с името Юзеир Юзеиров, съобщи bTV.

От Йорданов и съпругата му се отнема предимно земеделска земя на територията на област Търговище, както и суми от продажбата на ниви, съобщават от комисията.

В голямата си част те са придобити на името на юридическо лице, на което Йорданов е едноличен собственик.

Сред отнетите имоти е и теренът в търговищкото село Славяново, на който Росен Йорданов и брат му Асен, известен като Али, построиха паметник на турския войник, който впоследствие беше принудително разрушен по предписание на ДНСК.

Това е първото дело, заведено от комисията по реда на новия Закон за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество през 2014 г. и става първото, по което има постановено съдебно решение.

То не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Варненския апелативен съд.

Юзеир и брат му Али се опитаха на няколко пъти да учредят мюсюлманска партия с името „Отоман”. За това те получиха и обвинение през 2010 г., както и за митинг-събрание на незаконна политическа сила и едро хулиганство – заради строежа на паметник на турския воин.

Юзеир Юзеиров бе задържан през 2010-2011 г. в Белгия за нарушения на трудовото законодателство и наемане на нередовни работници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини