Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Борисов: България като съсед да провали Гърция – не е нито европейско, нито балканско

България, участвайки в плана за спасяване на Гърция, няма никакъв шанс да загуби, да плати или да извади от собствения си бюджет пари за спасяване на южната ни съседка. Такива гаранции е получил Бойко Борисов от Европейската комисия.

Днес на парламентарния контрол премиерът сам пожела да запознае депутатите за позицията на България по механизма, предложен от Съвета на финансовите министри на страните от ЕС.

“Беше предложен механизъм по който да се отпусне спасителният 7-милиарден план за Гърция. Всички неща, които сте научили от медиите, там са изговорени. Нашата позиция там беше “против”. Оставайки единствени “против”, поставихме редица изисквания, които биха ни поставили в 28-те, които биха го подкрепили. ЕК направи необходимото в писмени мейли и разговори, които проведох на няколко пъти, те приеха, че има абсолютни гаранции, България, участвайки в този план, няма никакъв шанс да загуби, да плати или да извади от собствения си бюджет пари за спасяване на Гърция. Просто участва в един механизъм”, заяви Борисов.

Нашето “не” се чу много ясно сред всички европейски държави, добави премиерът. По думите му страхът на всички е голям, още по-големият страх и мой, и би трябвало и ваш да е, че ако анархията там не се овладее, това е пряка заплаха за България – и за бизнеса, и за финансите, и за контрабандата.

Считам, че като съседи на Гърция да останем единствената страна в Европа, която да провали своя съсед, не би било нито европейско, нито балканско, каза още Борисов. При тези гаранции да покажем за кой ли пореден път нашето добросъседство, а съответно нашите съседи, ако имат доблест, да излязат да се извинят за обидите, които отправиха към нас, настоя премиерът. По думите му популизмът в Гърция се провали с гръм и трясък. Условията, които прие Ципрас са по-тежки от тези при Самарас.

Борисов призова парламента да не спъва, защото без нашия глас този пакет не може да се задйства и проблемите на Гърция ще дойдат като лавина в България и това трайно би влошило нашите добросъседските отношения. Нека да покажем, че сме били винаги един толерантен народ, настоя още той, цитиран от Дневник.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете