Русенец спечели 4 милиона и половина от тотото с фиш за 6.75 лв.

Турция обяви, че няма да позволи “едностранни” проучвания за газ край Кипър

Вилна зона край бивши уранови мини вече ще ползва питейна вода Водните сдружения трябва да имат договори с „В и К”

Вежди посвети на Снежа завръщане в изкуството Изложба скулптура и рисунка в столичната галерия на „Сан Стефано“ 22

Николина Ангелкова се срещна с Андрю Форбс, законодателен директор към Сената на САЩ

Общинската управа на Свищов настоява за бюджетна субсидия на Стопанската академия Общинарите обявиха подкрепата за висшето учебно заведение в декларация

Нов силен трус е усетен в Пловдивско

3 години уседналост за вход в училищата в София Промени при записването е забавачка на децата с хронични заболявания

Пра-правнукът на смелия журналист Макгахан хареса Велико Търново за бъдещ дом

Собственикът на “Енерго про” за продажбата на ЧЕЗ в България: Повече от 20 години съм работил в Източна Европа, никога не съм срещал нещо такова

Хайтови продължават войната за Левски

Заради наводнен манеж отлагат кушиите на Тодоровден във Варна

Честванията по повод 26 години от обявяването на НП „Рила“ за защитена територия продължават

Илияна Йотова: България наложи Западните Балкани в политиката на ЕС

“Инерком груп” купува бизнеса на ЧЕЗ в България за 320 млн. евро

Владислав Горанов: Имаме пълни гаранции, че няма да бъдем засегнати от ситуацията в Гърция

“Не поемаме финансов риск, подкрепяйки механизма за мостово финансиране към Гърция”. Това заяви от парламентарната трибуна финансовият министър Владислав Горанов, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

„Гаранционният механизъм предвижда общият европейски бюджет да бъде гарант при евентуален дефолт в размер на 7 млрд. Това е предложението за следващите няколко седмици преди държавите от еврозоната да използват големия механизъм за финансиране на третия пакет, който Гърция ще използва, за да стабилизира банковата си система. В началото бяха изразени резерви в използването на този механизъм. В комуникация ние заявихме, че каквито и мерки да бъдат предприети, той не трябва да води до бъдещи ангажименти на България за бъдеща финансова помощ”, подчерта Горанов и уточни, че това провокира дебат като имаме нормативни ангажименти, дори в случай на неизпълнение по авансовия мостови заем, държавите-членки на еврозоната да компенсират напълно загубите на европейския бюджет.

„До последния момент Обединеното Кралство отстояваше позиция, че тези ангажименти трябва да бъдат нормативно уредени. Ще подкрепим за последен път използването на механизма, такъв е и ангажиментът на ЕК, и никога повече държавите –членки да не го използват, преди да бъде съгласувано с тези извън”, уточни министър Горанов.

Той подчерта, че гръцкият парламент е изпълнил изискванията и България няма да бъде пречка да бъде отпуснат мостови заем към Гърция, при категорично записани нормативни гаранции, че България в случай на неблагополучно развитие, няма да бъде пряко финансово засегната. „След тези категорично законово записани гаранции, няма пречка и риск да задействаме този механизъм и България да участва в мостовото финансиране преди третия спасителен пакет към Гърция. Не поемаме финансов риск, подкрепяйки този механизъм за мостово финансиране”, увери Владислав Горанов.

„Имаме пълни гаранции, че ние няма да бъдем засегнати, каквото и да е развитието в Гърция”, каза още финансовия министър.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете