Две момчета на 16 и 18 години са с опасност за живота след катастрофата край село Дибич

Менда Стоянова: Изненадана съм, че Сидеров иска оставката на Каракачанов

Прибират се военнослужещите и техниката от Сухопътните войски, участвали в учението „Мирен страж 2018“

Началникът на президентския кабинет Иво Христов: Готовността на Радев за разговор с Борисов не е покана за среща

Вижте как върви изграждането на третия лъч на метрото в София (ВИДЕО)

Грънчари ще мерят сили в Майсторската надпревара Съревнованието ще е през 2019 година

Полицаи и миряни почетоха жертвите от катастрофи

Отредиха обезщетение от 120 000 лева на пострадал при катастрофа в Търновско Друга жертва на ПТП ще получи от застрахователите 9000 лева

Заупокойна молититва в памет на жертвите на пътя отслужиха в „Св. Александър Невски“ (СНИМКИ)

С 15 машини и 870 т пясък и сол Монтана среща зимата

Прокуратурата протестира оневиняване на търновец, лихварствал в продължение на 12 години Георги П.С. дал заеми с лихви на 17 лица за 109 500 лева

Фандъкова разпореди да се създаде необходимата организация за снегопочистване

Апаши нападнаха гард с торба пари в Монтана Охранителят даде отпор и спаси оборота, има заподозрян

Откриха труп на общински служител от Петрич, изчезнал преди 10 дни

Самолет от Втората световна война се разби на паркинг в САЩ, двама загинаха

Владислав Горанов: Имаме пълни гаранции, че няма да бъдем засегнати от ситуацията в Гърция

„Не поемаме финансов риск, подкрепяйки механизма за мостово финансиране към Гърция“. Това заяви от парламентарната трибуна финансовият министър Владислав Горанов, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

„Гаранционният механизъм предвижда общият европейски бюджет да бъде гарант при евентуален дефолт в размер на 7 млрд. Това е предложението за следващите няколко седмици преди държавите от еврозоната да използват големия механизъм за финансиране на третия пакет, който Гърция ще използва, за да стабилизира банковата си система. В началото бяха изразени резерви в използването на този механизъм. В комуникация ние заявихме, че каквито и мерки да бъдат предприети, той не трябва да води до бъдещи ангажименти на България за бъдеща финансова помощ”, подчерта Горанов и уточни, че това провокира дебат като имаме нормативни ангажименти, дори в случай на неизпълнение по авансовия мостови заем, държавите-членки на еврозоната да компенсират напълно загубите на европейския бюджет.

„До последния момент Обединеното Кралство отстояваше позиция, че тези ангажименти трябва да бъдат нормативно уредени. Ще подкрепим за последен път използването на механизма, такъв е и ангажиментът на ЕК, и никога повече държавите –членки да не го използват, преди да бъде съгласувано с тези извън”, уточни министър Горанов.

Той подчерта, че гръцкият парламент е изпълнил изискванията и България няма да бъде пречка да бъде отпуснат мостови заем към Гърция, при категорично записани нормативни гаранции, че България в случай на неблагополучно развитие, няма да бъде пряко финансово засегната. „След тези категорично законово записани гаранции, няма пречка и риск да задействаме този механизъм и България да участва в мостовото финансиране преди третия спасителен пакет към Гърция. Не поемаме финансов риск, подкрепяйки този механизъм за мостово финансиране”, увери Владислав Горанов.

„Имаме пълни гаранции, че ние няма да бъдем засегнати, каквото и да е развитието в Гърция”, каза още финансовия министър.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.