5 коктейла, които помагат в борбата с килограмите

Чернодробни проблеми мъчат всеки трети 60% рядко или никога не са се изследвали

Военнослужещи унищожиха невзривена гранатa, намерена в Благоевград

Къде е „Метростанция „Любов”

МВнР отправи предупреждение към българите в Северна Ирландия

Камарата на строителите призова Елена Йончева да докаже обвиненията си с конкретни факти

Румен Радев: Жалките опити да бъда въвлечен в имотните далавери на властта само ме амбицират

Раздор в управляващата коалиция в Италия Крайнодясната „Лига” заплашвала да свали правителството заради корупционен скандал

Австрийските власти поискаха компенсации от „Фолксваген“

Два ключа ще пазят офертите в онлайн обществените поръчки Системата стартира от 1 ноември

Министър Вълчев: Едно от най-значимите ни предизвикателства е включването на всяко дете в образованието

Валентин Златев с по-висок пост в „Лукойл“

Порошенко и Зеленски си разменяха въпроси и обвинения на дебат в Киев

Вучич организира митинг в своя подкрепа

Гробна тишина настъпи в мрежата на ало-измамниците (обзор)

Владислав Горанов: Имаме пълни гаранции, че няма да бъдем засегнати от ситуацията в Гърция

„Не поемаме финансов риск, подкрепяйки механизма за мостово финансиране към Гърция“. Това заяви от парламентарната трибуна финансовият министър Владислав Горанов, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

„Гаранционният механизъм предвижда общият европейски бюджет да бъде гарант при евентуален дефолт в размер на 7 млрд. Това е предложението за следващите няколко седмици преди държавите от еврозоната да използват големия механизъм за финансиране на третия пакет, който Гърция ще използва, за да стабилизира банковата си система. В началото бяха изразени резерви в използването на този механизъм. В комуникация ние заявихме, че каквито и мерки да бъдат предприети, той не трябва да води до бъдещи ангажименти на България за бъдеща финансова помощ”, подчерта Горанов и уточни, че това провокира дебат като имаме нормативни ангажименти, дори в случай на неизпълнение по авансовия мостови заем, държавите-членки на еврозоната да компенсират напълно загубите на европейския бюджет.

„До последния момент Обединеното Кралство отстояваше позиция, че тези ангажименти трябва да бъдат нормативно уредени. Ще подкрепим за последен път използването на механизма, такъв е и ангажиментът на ЕК, и никога повече държавите –членки да не го използват, преди да бъде съгласувано с тези извън”, уточни министър Горанов.

Той подчерта, че гръцкият парламент е изпълнил изискванията и България няма да бъде пречка да бъде отпуснат мостови заем към Гърция, при категорично записани нормативни гаранции, че България в случай на неблагополучно развитие, няма да бъде пряко финансово засегната. „След тези категорично законово записани гаранции, няма пречка и риск да задействаме този механизъм и България да участва в мостовото финансиране преди третия спасителен пакет към Гърция. Не поемаме финансов риск, подкрепяйки този механизъм за мостово финансиране”, увери Владислав Горанов.

„Имаме пълни гаранции, че ние няма да бъдем засегнати, каквото и да е развитието в Гърция”, каза още финансовия министър.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.