Обябяват международен конкурс за новия център на Търново

Общинското ръководство на Велико Търново обявява международен конкурс за проектиране на новия градски център. Кметът на старата столица Даниел Панов /ГЕРБ/ е решил да избере най-добрата разработка за терена от близо 200 декара.

"Съревнованието ще е за експерти от цел свят. Те трябва да представят вижданията си за терените, за разположението и типа на сградите", обясниха от кметството.

Парцелирането и заданието за голямата незастроена местност, върху която се простираше старото военно училище, е възложено на седем архитектурни бюра от Велико Търново. Единадесет местни архитекти се обединиха в сдружение, за да променят концепцията за големия терен. Те трябва да разработят нов подробен устройствен план и да разделят зоната на отделни парцели.

Новият градки център няма да бъде изпозлван за жилищно строителство. Ще има пешеходни, спортни и паркови зони, а също и детски площадки, атракции, няколко обществени сгради, подземни паркинги за 2000 автомобила. Част от улиците също ще са под земята.

"За оформянето на инфраструктурата Общината може да кандидатства с проекти пред европейските фондове или да търси нисколихвен дългосрочен заем от фонда за градско развитие "Джесика", допълват от общинската адзминистрация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони