“Ислямска държава” пое отговорност за самоубийствения атентат в Кабул

БЛС ще решава днес дали да бъде даден мандат за подписване на Националния рамков договор със НЗОК

Днес отбелязваме Тодоровден

Намалено водоподаване в Пловдив Причината е едновременна авария в половината от помпените станции

Цветан Цветанов в Брест: Цецо Луканов ще бъде кмет на всички жители на Брест

Гласуването в ООН на резолюцията за примирие в Сирия беше отложено за днес

Един човек загина, а шестима са ранени при самоубийствен атентат в Кабул

Тръмп: Действията на Русия и Иран в Сирия са срам

Kорнелия Нинова: Борисов да не се крие зад полите на Гинка и Теменужка Гинка да дойде в парламента и да обясни как стана собственик на ЧЕЗ, поиска лидерът на БСП

ЕС реже парите за земеделие и Кохезионната политика

Туск за Брекзит: Позицията на Великобритания е чиста илюзия

Десетки убити и ранени при атентат с две коли бомби в Могадишу

Белград ще ползва опита на София при изграждане на метрото

Омбудсманът Мая Манолова: Ще наблюдавам с повишено внимание сделката за ЧЕЗ

Пенев внесе молба за касиране на изборите за президент на БФС

Мария Габриел: Отмяната на визите за ОАЕ и 8 държави от Африка, Карибите и Тихия океан ще задълбочи икономическите връзки с ЕС

На заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел проведе първа размяна на мнения с Европейската комисия като докладчик относно сключването на споразумения за отмяна на визите с Доминика, Гренада, Сейнт Лусия, Сейнт Винсънт и Гренадини, Тринидад и Тобаго, Самоа, Източен Тимор, Вануату и Обединените арабски емирства.

Припомняйки необходимостта от засилване на политическото измерение на тези споразумения, Мария Габриел подчерта, че това е от значение не само за европейските граждани, но и за целите на външната политика на ЕС, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

„Споразуменията за отмяна на визите за краткосрочно пребиваване са едновременно постижение и средство за по-нататъшно укрепване на икономическите, културните и политическите връзки с въпросните страни”, отбеляза докладчикът Мария Габриел. Тя наблегна на многобройните икономически ползи, до които би довела отмяната на визите – развитие на търговията, увеличаване на туристическите потоци, възможности за инвестиции. Освен това те са повод за засилване на политическия диалог по широк кръг теми, включително относно правата на човека и свободите.

Що се отнася конкретно до 8-те страни от Африка, Карибите и Тихия океан, споразуменията следват пътя на партньорството в рамките на Споразумението от Котону и на културните, икономическите и исторически връзки с ЕС.

По отношение на Обединените арабски емирства, Мария Габриел подчерта, че това е първата арабска държава, с която ЕС подписва такъв вид споразумение. То ще служи като важен инструмент за задълбочаване на сътрудничеството и в полза на общите интереси на ЕС и ОАЕ за стабилизиране на макрорегиона и установяването на силно и надеждно партньорство.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.