Старозагорци ще посрещнат тържествено Благодатния огън от Ейрусалим

Масло от кило марихуана по 1500 лв. спринцовката продавала разбитата наркогрупа от Варна

По-високи наказания за разрушители на дюни По-сурови мерки и за нападателите над медици, пробационни служители и по хулигански подбуди

Дневен център подреди великденска изложба базар в Монтана

Двама мъже са задържани за производство на наркотици в Плевенско и Врачанско

Илияна Йотова разговаря с чуждестранни студенти от български произход в Пловдив

Дават на съд бабаит, убил мъж на улица във Вършец

Прокурори отчитат скок на актовете за данъчни престъпления и наркотици

13 задържани за разпространение на дрога при спецакция във Варна

Прокуратурата: Материалите за Бенчо Бенчев се превеждат Очаква се до края на май разследването да приключи с прецизирани обвинения

Лавров: САЩ се намесват по безцеремонен начин в проекта за „Северен поток 2“

Две общини във Варненско са увеличили населението си

Братя Пантелееви – магьосници в класиката

Забравен багаж спря метрото до „Летище София“, спецекипи го проверяват

Осъдиха мъж, заплашвал полицаи пред участъка им С условна присъда и плащане на обезщетения е наказан нарушителят

Мария Габриел: Отмяната на визите за ОАЕ и 8 държави от Африка, Карибите и Тихия океан ще задълбочи икономическите връзки с ЕС

На заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП в Европейския парламент и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел проведе първа размяна на мнения с Европейската комисия като докладчик относно сключването на споразумения за отмяна на визите с Доминика, Гренада, Сейнт Лусия, Сейнт Винсънт и Гренадини, Тринидад и Тобаго, Самоа, Източен Тимор, Вануату и Обединените арабски емирства.

Припомняйки необходимостта от засилване на политическото измерение на тези споразумения, Мария Габриел подчерта, че това е от значение не само за европейските граждани, но и за целите на външната политика на ЕС, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

„Споразуменията за отмяна на визите за краткосрочно пребиваване са едновременно постижение и средство за по-нататъшно укрепване на икономическите, културните и политическите връзки с въпросните страни”, отбеляза докладчикът Мария Габриел. Тя наблегна на многобройните икономически ползи, до които би довела отмяната на визите – развитие на търговията, увеличаване на туристическите потоци, възможности за инвестиции. Освен това те са повод за засилване на политическия диалог по широк кръг теми, включително относно правата на човека и свободите.

Що се отнася конкретно до 8-те страни от Африка, Карибите и Тихия океан, споразуменията следват пътя на партньорството в рамките на Споразумението от Котону и на културните, икономическите и исторически връзки с ЕС.

По отношение на Обединените арабски емирства, Мария Габриел подчерта, че това е първата арабска държава, с която ЕС подписва такъв вид споразумение. То ще служи като важен инструмент за задълбочаване на сътрудничеството и в полза на общите интереси на ЕС и ОАЕ за стабилизиране на макрорегиона и установяването на силно и надеждно партньорство.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.