Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Плевнелиев: Съдебната реформа да не се отлага за септември или октомври

“Не бива съдебната реформа да бъде отлагана за септември-октомври или за след местните избори, защото тя е стратегически важна за България и без нея ще има по-малко инвестиции и страната ни отново ще се забави по пътя на просперитета”. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в отговор на журналистически въпроси, цитиран от прессекретариата на държавния глава след като откри Роженския събор.

Държавният глава посочи, че национално отговорният подход не бива да зависи от изборите и призова за широко политическо съгласие. „Българската Конституция не заслужава арогантност, агресия и тяснопартиен подход“, отбеляза Росен Плевнелиев.

Държавният глава беше категоричен, че съдебната реформа няма алтернатива и трябва да се случи без отлагане. По думите на Росен Плевнелиев, дълго време по планираните промени, засягащи съдебната система, са полагани усилия и ще бъде крайно безотговорно, ако не се постигне национално съгласие за подобряване на правораздаването в страната ни.

„Работя по това съдебната реформа да се случи сега“, подчерта държавният глава. Росен Плевнелиев допълни, че се е срещнал с министър-председателя, с министъра на правосъдието, с главния прокурор, с парламентарно представени политически сили, с които е обсъдил промените. Президентът посочи, че предстоят още разговори, за да може измененията да се приемат на първо четене в Народното събрание, а след това да се продължи с дебатите по текстовете. Държавният глава уточни, че целта на работните му срещи е да се намери пресечна точка и поле на съгласие между всички страни, за да не бъде забавяна реформата. Реформирането на съдебната система изисква национален консенсус и не може да се случи в режим на противопоставяне и когато партиите гледат тяснопартийните си интереси, каза още Росен Плевнелиев.

В отговор на въпрос държавният глава изрази убеденост, че българите са обединени по важните теми и никой не може да промени посоката на България. „Нашият път, за съжаление, не е прав и се отклоняваме от него, но това не означава, че не сме в правилната посока“, заяви Росен Плевнелиев. Президентът допълни, че всички желаят икономиката да се развива по-бързо и да е по-социалноотговорна и не олигарсите, а хората да са важни и институциите да се обърнат към обществото. „Искаме правилата да важат за всички, искаме по актуални за народа казуси, като например този за КТБ, да видим справедливост и прозрачни и ефективни институции“, заяви още президентът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете