Военното министерство редуцира 382 щатни бройки от администрацията

Министърът на отбраната Николай Ненчев се срещна с Менда Стоянова, председател на парламентарната Комисия по бюджет и финанси в 43-ото Народно събрание, съобщиха от пресцентъра на военното ведомство.

Ненчев запозна Стоянова с програмата за структурни и функционални реформи през 2015 г. и периода до 2017 г., разработена в изпълнение на държавния бюджет на Република България за 2015 г.

Основните мерки, заложени в програмата, са свързани с оптимизиране на разходите в Министерството на отбраната за 2015 г. По-важните от тези мерки са редуциране с 382 щатни бройки на администрацията на министерството и структурите на пряко подчинение от 1 юли 2015 г., намаляване с 20% на числеността на персонала, назначен по допълнително разписание на длъжностите и предоставяне на имоти и дейности, изпълнявани от министерството, в управление на общини и др.

Министърът на отбраната посочи, че намалението на разходите за персонал в министерството за 2015 г. е около 18 милиона лева, а през 2016-а – допълнително около 1,9 милиона лева. Предварителните отчетни данни за първото полугодие сочат, че до края на 2015 г. финансовите параметри на програмата ще се преизпълнят, като намалението на разходите ще достигне около 28 милиона лева, заяви министърът. „Предлаганият в програмата комплекс от мерки в Министерството на отбраната значително надвишава 10-те процента намаление на разходите за персонал на административните звена и структурите на пряко подчинение на министерството“, подчерта той.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова благодари за възможността да се запознае по-подробно с действията и мерките, предприети в Министерството на отбраната, за оптимизиране на разходите в държавния бюджет. Тя изрази удовлетворение от представената информация и увери министър Ненчев в готовността да продължат добрия диалог.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини