Ким Чен-ун си тръгна от Владивосток

Тръмп се обяви за ядрено разоръжаване

Намалиха броя на жертвите от атаките в Шри Ланка

Децата на Благоевград се впуснаха в приключението „На лов за великденски яйца”

Предложените от Макрон реформи срещнаха отпор

Джо Байдън се кандидатира за президент на САЩ, за „да спаси света“ от Тръмп

Какво ще поиска скоро комшийката, ако идва често за сол?

Десетки хиляди румънци идват у нас за празниците

Климатологът Георги Рачев: Пригответе си чадъри за събота и неделя

Ким Чен-ун обвини САЩ в „злонамерени“ действия

Преди 5 май: Страх, популизъм, неизвестност Апатията на гласоподавателите в Северна Македония може да направи избора за президент нелегитимен

Обстановката по пътищата е относително спокойна в първия почивен ден

От днес стартира кампанията за евроизборите

Вижте какво ще е времето днес

Избори за самочувствието на Източна Европа Юнкеровото поколение окончателно се провали в последния мандат на Европейския парламент

Даниел Митов призова за повече американски инвестиции в България

Искаме повече американски инвестиции и туристи в България. И за двете има подходящи условия в страната ни, която се развива стабилно на фона на икономическите и политически затруднения, с които се сблъскват редица европейски държави. Това заяви министър Даниел Митов по време на работно си посещение във Вашингтон, в рамките на което се срещна с ключови представители на американската законодателна и изпълнителна власт, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Правителството на България се стреми да реформира съдебната система, така че да бъде гарантирано върховенството на закона като необходимо условие за привличането на чуждестранни инвестиции. По време на срещите си във Вашингтон министър Митов многократно подчерта, че визовия режим, който САЩ прилагат спрямо българските граждани, не отговаря на отличните политически отношения и стратегическо партньорство между двете страни. Това състояние на отношенията във визовата област се използва от трети страни за внасяне на противоречия между държавите от евро-атлантическата общност и дава поводи за негативни пропагандни послания. Между евро-атлантическите партньори трябва да има най-високо качество на отношенията във всички области, изтъкна министър Митов и призова представителите на американската администрация за продължаване на активната съвместна работа за премахване на визовия режим за българските граждани.

Министърът на външните работи дискутира с американската страна перспективите за диверсификация на енергийните източници, които използва България. Обсъдени бяха също партньорските взаимоотношения между България и САЩ в рамките на НАТО и необходимостта от модернизиране на българските въоръжени сили, както и възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в борбата срещу тероризма.

„Сигурността на Европа и енергийната карта на континента зависят от нас. Ако ние спрем да правим историята си, някой друг ще започне да я прави вместо нас”, заяви министър Митов на публичните си лекции, които бе поканен да изнесе от Европейския институт и Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

„Предизвикателствата, които ни отправят днес алтернативните на либералната демокрация режими, следва да превърнем в нови възможности, за да не допуснем рисковете да се превърнат в заплахи”, коментира пред аудиторията Даниел Митов.
Външният министър се срещна с българската общност във Вашингтон, с която обсъди актуалната политическа ситуация в нашата страна и предизвикателствата пред външната политика на България. Министър Митов проведе среща и с изтъкнати обществени фигури от САЩ, на които връчи „Златна Лаврова клонка“ на МВнР за приноса им за присъединяването на България към НАТО.

„За нас членството на България в Алианса е преди всичко въпрос на общи ценности и цивилизационен избор, а едва след това участие във военен съюз, който гарантира нашата сигурност”, коментира първият дипломат на България по време на церемонията.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.