Ню Йорк Таймс: Путин ловко пробива изолацията

Често изобразяван на Запад като самодоволен държавник хулиган, който трябва да бъде озаптяван и държан в изолация, руският президент Владимир Путин се озова последните дни в центъра на световната дипломация, гласи коментар в "Ню Йорк таймс", цитиран от БГНЕС.

Той дори бе похвален от президента Обама за съдействието по постигането на ядреното споразумение с Иран. Според Стивън Пайфър от Института Брукингс многостранното споразумение е станало възможно благодарение на "поддържащата роля" на пратениците на Путин, макар че главните действащи лица са били САЩ и Иран.

Споразумението подчерта способността на Путин да оказва влияние на световната сцена, въпреки усилията на Запада да го държи в ъгъла.

Дипломатическа изолация на Путин, наложена от САЩ и Европа, никога не е била постигната. Миналата седмица той се радваше на голяма признание от световни лидери, включително на китайския и иранския президент Си Цзинпин и Хасан Роухани, които се събраха в руския град Уфа на срещи на три икономически организации, чиято сърцевина е Русия: Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), Евразийския икономически съюз (ЕАИС) и групата БРИКС, включваща Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Още по-забележителни бяха думите на Барак Обама от вторник, че г-н Путин е изиграл важна роля за постигането на съгласие по ядрената програма на Иран, продължава вестникът. "Като отчетем какви разногласия имаме с Русия в настоящия момент заради Украйна, аз не бях убеден, че това ще се подкрепя (усилията на Запада). Учуди ме, че Путин и руското правителството разделиха това (проблема с Иран и с Украйна) и ние нямаше да постигнем това споразумение, ако не беше готовността на Русия да действа с нас", каза Обама в интервю за "Ню Йорк таймс".

Обама отбеляза също, че Путин му се е обадил неотдавна да обсъдят положението в Сирия и предложил по-нататъшно сътрудничество въпреки разногласията заради Украйна.

Последва обаждане на Обама до Путин в сряда, което според Кремъл, подчертава "ролята на руско-американския диалог за сигурността и стабилността в света."

Относно украинската криза Путин продължава да критикува Запада и Киев. В същото време анализатори казват, г-н Путин умело се държи на световната сцена, като взема дипломатически решения, които подкопават усилията на Запада да го представя като злодей, изтъква изданието.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят