Старозагорци ще посрещнат тържествено Благодатния огън от Ейрусалим

Масло от кило марихуана по 1500 лв. спринцовката продавала разбитата наркогрупа от Варна

По-високи наказания за разрушители на дюни По-сурови мерки и за нападателите над медици, пробационни служители и по хулигански подбуди

Дневен център подреди великденска изложба базар в Монтана

Двама мъже са задържани за производство на наркотици в Плевенско и Врачанско

Илияна Йотова разговаря с чуждестранни студенти от български произход в Пловдив

Дават на съд бабаит, убил мъж на улица във Вършец

Прокурори отчитат скок на актовете за данъчни престъпления и наркотици

13 задържани за разпространение на дрога при спецакция във Варна

Прокуратурата: Материалите за Бенчо Бенчев се превеждат Очаква се до края на май разследването да приключи с прецизирани обвинения

Лавров: САЩ се намесват по безцеремонен начин в проекта за „Северен поток 2“

Две общини във Варненско са увеличили населението си

Братя Пантелееви – магьосници в класиката

Забравен багаж спря метрото до „Летище София“, спецекипи го проверяват

Осъдиха мъж, заплашвал полицаи пред участъка им С условна присъда и плащане на обезщетения е наказан нарушителят

Възобновиха делото за смъртта на Чората

Върховният касационен съд (ВКС ) възобнови делото за смъртта на Ангел Димитров –Чората и го върна за ново разглеждане от друг състав, съобщи БГНЕС.

Върховният касационен съд (ВКС) трябваше да реши дали да възобнови делото за убийството на Ангел Димитров – Чората по искането на главния прокурор. За смъртта на Чората Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България на 1 юли 2014 година.

Ангел Димитров загина на 10 ноември 2005 година при полицейската операция „Респект“ в Благоевград. За смъртта му пред съда бяха изправени Мирослав Писов, Георги Калинков, Борис Механджийски, Янко Граховски, Иво Иванов. ВКС ги призна за невиновни и ги оправда. Основанието, с което главният прокурор иска възобновяване на делото е решението на Европейския съд по правата на човека ( ЕСПЧ ).

ВКС счита, че окончателното решение на ЕСПЧ по делото „Димитров и други срещу България“ е от значение за делото, поради което са налице предпоставките за уважаване на направеното искане за възобновяване. Делото да се докладва на зам.-председателя на ВКС и ръководител на Наказателното отделение, с оглед образуването на касационно производство.

Днес ВКС отмени присъдата по делото „Чората“ и върна делото за ново разглеждане от друг състав на касационния съд. Така делото ще бъде докладвано на председателя на Наказателна колегия с оглед образуването на касационно производство по протест на прокурор от Военно-апелативна прокуратура, по жалби на подсъдимите Мирослав Писов, Георги Калинков, Борис Механджийски, Янко Граховски, Иво Иванов и по жалба на частните обвинители и граждански ищци по делото срещу решение на Военно-апелативния съд от 2010 г. Решението не подлежи на обжалване.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.