Възобновиха делото за смъртта на Чората

Върховният касационен съд (ВКС ) възобнови делото за смъртта на Ангел Димитров –Чората и го върна за ново разглеждане от друг състав, съобщи БГНЕС.

Върховният касационен съд (ВКС) трябваше да реши дали да възобнови делото за убийството на Ангел Димитров – Чората по искането на главния прокурор. За смъртта на Чората Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България на 1 юли 2014 година.

Ангел Димитров загина на 10 ноември 2005 година при полицейската операция "Респект" в Благоевград. За смъртта му пред съда бяха изправени Мирослав Писов, Георги Калинков, Борис Механджийски, Янко Граховски, Иво Иванов. ВКС ги призна за невиновни и ги оправда. Основанието, с което главният прокурор иска възобновяване на делото е решението на Европейския съд по правата на човека ( ЕСПЧ ).

ВКС счита, че окончателното решение на ЕСПЧ по делото "Димитров и други срещу България" е от значение за делото, поради което са налице предпоставките за уважаване на направеното искане за възобновяване. Делото да се докладва на зам.-председателя на ВКС и ръководител на Наказателното отделение, с оглед образуването на касационно производство.

Днес ВКС отмени присъдата по делото "Чората" и върна делото за ново разглеждане от друг състав на касационния съд. Така делото ще бъде докладвано на председателя на Наказателна колегия с оглед образуването на касационно производство по протест на прокурор от Военно-апелативна прокуратура, по жалби на подсъдимите Мирослав Писов, Георги Калинков, Борис Механджийски, Янко Граховски, Иво Иванов и по жалба на частните обвинители и граждански ищци по делото срещу решение на Военно-апелативния съд от 2010 г. Решението не подлежи на обжалване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право