На всяка 4-та минута линейка отива при слънчасал или пиян

На почти всяка четвърта минута при последната дневна смяна линейките в София са били при колабирал под слънчевите лъчи пациент, при злоупотребил с алкохола, при получил травма софиянец или при застигнати от инфаркт или инсулт възрастни.

Това е равносметката на изпълнените 192 адреса от около 250 повиквания в четвъртък през деня, очакваме толкова да бъдат и днес, съобщи за „Труд“ д-р Светлана Богданова, зам.-директор на столичната Спешна помощ. Службата отговаря за пациенти с опасност за живота не само в столицата, но и от околните 38 села.

Само припадналите в жегите за последните 5 дни са 30 души. От началото на месеца до 15 юли т.г. линейките са били при 38 пациенти с инфаркт и при 164 с инсулт. Те обаче са по-малко в сравнение със същия период на 2014-а - броят им съответно е бил 52-ма със сърдечен удар срещу 175 с мозъчен.

„Зачестяват пострадалите, получили травма, докато се пекат на басейн, не спират обажданията и за пациенти с висока температура, главоболие, повръщане, за обостряне на хронични заболявания“, допълни д-р Богданова. Отделно са сигналите за пострадали в пътни катастрофи. А все повече неосигурени софиянци търсят медицинска помощ от екипите в линейките.

„Без значение дали е лято или зима, дали джипитата са в отпуск или не, ние винаги сме натоварени“, завърши зам.-директорът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве