На 23 април 2019 да почерпят

Британка беше убита в Нигерия след отвличане

Започна аварийното укрепване на пътя за Рилския манастир

Двумоторен самолет се разби в Тексас, загинаха шестима души

Льо Пен влиза в съюза на Салвини Коалицията вече обединява формации от 7 евродържави

Топло време с облаци и дъжд ни очаква утре

Цената на бензина се повишава преди Великден

Заловиха 36 мигранти, опитали да прекосят Ламанша с малки лодки

Всеки втори готов да нарушава закона Хората с по-високи доходи са по-склонни да влязат в сивата икономика

Осмокласник зове за интересно преподаване със стари помагала Георги от Шумен подреди изложба с над 300 експоната

Трябва ли работодателят да освободи служител с право на пенсия

Пиян полицай предизвика катастрофа на пътя Пловдив-Карлово, задържаха го

Тостер за снимки и ходещо кошче създадоха БГ ученици

Порожанов обеща реформи, за да си запази поста (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 април 2019

7,73 на сто ръст на имотните сделки за полугодието

През първото полугодие на 2015 г. в България са сключени със 7,73% повече имотни сделки в сравнение със същия период на миналата година. Това показват данните на Агенцията по вписванията.

Макар и значителен, това не е най-големият ръст на имотните сделки за първото полугодие през последните няколко години. През първите 6 месеца на 2013 г. у нас имаше 11,3% ръст на сделките на годишна база, а през първото полугодие на 2011 г. дори 38%. През останалите години от началото на кризата обаче според данните през първите две тримесечия на годината винаги се отбелязва спад.

Преглед на данните по градове показва, че двата големи морски града Варна и Бургас до голяма степен преодоляват спада от миналата година, причинен от рязкото отдръпване на руските купувачи на имоти. Докато през първото полугодие на 2014 г., когато започнаха проблемите с обезценяването на рублата, в Бургас беше отчетен 1,8-процентен спад на сделките с имоти, а във Варна – 4,7-процентен, то през първото полугодие на 2015 г. и в двата морски града има ръст. В Бургас той е 4,9%, а във Варна – 8,5%.

Но и в други големи градове в страната картината на сделките с имоти се е променила за последната година. В Пловдив например, където през първото полугодие на 2014 г. имаше едва забележим ръст на сделките от 1,52%, сега има 22,4% ръст. Рекордьор е столицата, в която миналогодишният ръст от 1,58% вече е стигнал 27,9%. В Плевен, Русе и Стара Загора, където през 2014 г. сделките с имоти намаляха, сега се отчитат ръстове, най-големият от които е в Стара Загора – 11%. Това нарастване, разбира се, е за сметка на по-малките населени места, в много от които или има спад, или задържане броя на сделките на равнището от миналата година.

Все повече купувачи на имоти разчитат на ипотечни заеми, за да осъществят сделката, показват данните. Статистиката на Агенцията по вписванията не позволява да се види какъв е размерът на финансирането, но все пак ръстът на новите ипотеки през първото полугодие на 2015 г. е 42% на годишна база и е най-големият за последните 5 години.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.