В сърцето на Виена: Световните лидери спят в апартаменти на български царе

Историческо споразумение за ограничаване на ядрената програма на Техеран постигнаха преди броени дни Иран и шестте световни сили - САЩ, Китай, Русия, Франция, Великобритания и Германия.

Договорено бе САЩ, ЕС и ООН да вдигнат санкциите си от Иран, а в замяна Техеран да позволи инспекторите от Международната агенция за атомна енергия да имат достъп до ключовите ирански ядрени обекти 24 часа в денонощието. Западът подозираше страната, че се готви да създава атомна бомба. В историята и в живота нищо не е случайно, а това споразумение бе постигнато в сърцето на Виена, и то на място с твърде много българска история.

Всичко се случи в някогашния Дворец “Кобург” - Palais Coburg, сега петзвезден хотел Palas Coburg Residenz. Дворецът е построен във времето от 1840-1845 г. от принц Фердинанд Сакс-Кобург-Гота върху останките от крепостните стени на града.

В момента хотелът предлага 35 луксозни хотелски апартамента, разделени в няколко категории. Площта им варира между 55 и 165 кв. м, а от терасите им се разкрива прекрасна гледка към катедралата “Свети Стефан” и към градината на двореца. Повечето от апартаментите са на два етажа и са снабдени с всички екстри, в това число напълно оборудвана кухня.

Шеговито виенчани дори го наричат и “Двореца на аспержите” заради колонадата на челната фасада, наподобява зеленчука.

Съвсем не на шега, ако се върнем към сделката с Иран, може да допуснем, че някой от световните лидери може да е спал в апартамент №102 и с табела “Фердинанд I, цар на България, роден в дворец “Кобург” и внук на създателя на двореца”.

Да, става въпрос за българския княз Фердинанд I, а по-късно и цар, след като на 22 септември 1908 г. е обявена Независимостта на България. Всъщност именно тук заедно с цяла делегация идва Стефан Стамболов и предлага на Фердинанд българския трон, разказа пред “Труд” Румен Драганов, шеф на Института за анализи и прогнози в туризма, който лично е посещавал двореца. Самият апартамент е тип мезонет с оборудвана кухня. Плътно до него се намира апартамент 103 с табела “Мария-Луиза, царица на България, съпруга на Фердинанд I”.

Да, веднага познахте става въпрос за първата съпруга на Фердинанд - италианската принцеса Мария-Луиза Бурбон-Пармска. Със сигурност преговарящите от страна на Италия по сделката с Иран биха избрали именно нейния апартамент за отдих.

А иначе в нашата история тя е причина за промяна и на Търновската конституция. Мария-Луиза сключва брак с княз Фердинанд I на 8 април 1893 г. в Пианоре, Италия. Тъй като семейството є е от ревностни католици, те поставят условие пред Ферднанд наследниците им да са католици, което води до промяна на основния закон, защото в България основната религия е източното православие. Записано е, че първият наследник може да остане с “родовата си вяра”.

От брака си с княз Фердинанд Мария-Луиза има 4 деца: цар Борис III, княз Кирил Преславски, княгиня Евдокия и Надежда.

И като споменахме цар Борис III, то табела с неговото име стои на апартамент №101 в двореца. На нея пише - “Борис III, цар на България (1894-1943) - правнук на строителя на двореца Фердинанд Сакс-Кобург”. “Двете спални на този апартамент го правят перфектен за вашето семейство”, посочват на сайта от хотела и добавят, че го предлагат за до 6 души. Апартаментът е в елегантен класически дизайн.

Следите от българската история обаче не спират дотук. Апартамент №207 носи името “Клементина” и има прекрасна гледка към градината. Разбира се, става въпрос за княгиня Клементина Бурбон-Орлеанска, майка на българския цар Фердинанд I. Тя е съпруга на Аугуст Виктор, син на създателя на двореца. Клементина е дъщеря на последния френски крал - Луи-Филип, наричан Краля Гражданин, защото свободно се движел сред простолюдието. Може да се обзаложим, че представителите на Франция по преговорите с Иран със сигурност са отседнали в този апартамент.

И още от 1850 г. принцеса Клементина е била първият гост-жител на двореца заедно с нейния съпруг. Затова и ресторантът на сегашния хотел в нейна чест се нарича “Клементина”.

Всъщност в двореца “Кобург” световните водачи лесно биха избрали своя апартамент. Представителите на Великобритания вероятно ще изберат апартамента на кралица Виктория. Той носи името на германската принцеса Мария-Луиза-Виктория фон Сакс-Кобург-Заалфелд и майка на бъдещата кралица на Великобритания и Ирландия – Александрина-Виктория (1819-1901).

Всъщност кралица Виктория е първият монарх, използвал титлата императрица на Индия. Представителите на Русия пък биха избрали апартамента “Юлияна”, на името на великата княгиня на Русия. Тя е родена на 23 септември 1781 в гр. Кобург, Германия, като принцеса Юлияна Хенриета Улрике фон Сакс-Кобург.

Руската императрица Екатерина Велика я избира за съпруга на своя по-малък внук, великия княз Константин Павлович. Юлияна, която още няма петнадесет години, след като приема православието и руското име Анна Фьодоровна, се омъжва за великия княз на 26 февруари 1796 и получава титлата “велика княгиня”. Бракът й не продължава дълго.

Нощувката в хотела в зависимост от апартаментите варира от 695 евро до 2695 евро. Хотелът от типа резиденция е част от клуба Relais and Chateaux.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл