Новият шеф на БНБ ще реформира “Банков надзор”

КТБ беше тест за Банковия надзор на Българската народна банка (БНБ). Той не го издържа и трябва да се реформира. Това заяви новият управител на БНБ Димитър Радев пред БНТ.

“Ситуацията с КТБ показа две неща – че механизмът за превенция на подобни кризи в България не работи добре, което е свързано с Банковия надзор, както и че няма надеждна рамка за реакция при подобна ситуация”, посочи той.

Новият управител на БНБ уточни, че очаква резултат от реформите, които ще проведе, в края на 2016 г. Той подчерта, че проблемите в банката са системни, а не лични, и че Иван Искров е поел отговорността, подавайки оставка преди края на мандата си.

Радев увери, че при издигането му за поста не са му поставяни никакви условия и смята да работи напълно независимо. Той обясни, че решението двама от тримата предишни подуправители да останат на постовте си е изцяло негово и че те управляват добре ресорите си.

Димитър Радев каза още, че вече има работна група, която ще разкрие каква заплата е вземал неговият предшественик Иван Искров.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.