Първо в "Труд": Първи случай на починал от чревната форма на антракс от 44 г. насам

Първи случай на починал българин от стомашно-чревната форма на антракс от 1971 г. насам бе потвърден в 9 ч тази сутрин в Националната референтна лаборатория по особено опасни инфекции в Националния център по заразни и паразитни болести. Това съобщи преди минути за „Труд“ директорът му проф. Тодор Кантарджиев.

Издъхналият мъж е 52-годишен пастир от Варненско, който консумирал месо от заразена с антраксния бацил крава и после продал останалите над 300 кг месо от заколеното животно.

„В момента РЗИ-Варна издирва хората, които са купили от непровереното и опасно месо. Много важно е те веднага да започнат да приемат антибиотици – ципрофлоксацин или доксициклин“, посочи проф. Кантарджиев.

В последните десетина години у нас се регистрират случаи на антракс, но от кожната му форма, а освен нея и стомашно-чревна, има и белодробна. „При последния епидемичен взрив на стомашно-чревната му вариация през 1971 г. в Русе заразени са били 140 души, а няколко десетки са починали. Причината е, че тогава не е имало толкова ефикасни антибиотици и не са взети нужните мерки, както в момента“, обясни проф. Кантарджиев, който заедно с лекарите от Варна работят по случая. Топ експертът е категоричен, че място за паника няма, тъй като болестта не се предава от човек на човек.

Очаквайте подробности по-късно и в хартиеното издание на „Труд“ утре

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони