На 23 май 2018 да почерпят

Първите удари с F-35 бяха нанесени от израелски пилоти

Санкционираха 55 граждани при специализирана полицейска операция в Павликени Образувано е едно бързо производство за нерегламентиран превоз на пътници

Брошури подготвят шведите за война Инструкциите ще бъдат изпратени до всички 4,8 млн. домакинства

10 милиона лева за реклама на туристически райони „Труд” и ведомството организират поредица от кръгли маси за спа индустрията

“Ислямска държава” нападна позиция на правителствения режим в сирийската пустиня и отне живота на 26 войници

Георги Василев, шампион с „Етър“, „Левски“ и ЦСКА пред „Труд“: Грандовете свикнаха с разочарованието

Газова прошка търси България от Русия Радев поднови поканата си към Путин да ни посети тази година

Доналд Тръмп заяви, че срещата му с Ким Чен-ун може да бъде отложена

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в сряда, 23 май 2018

Марк Зукърбърг пред ЕП: Не направихме достатъчно, за да защитим данните на потребителите

Сотир Цацаров и Цецка Цачева се срещнаха с американския си колега Джеферсън Сешънс

На 20-о място сме по бюджет за отбрана в ЕС Средните разходи за военнослужещ в съюза са 329 евро, а у нас - 93 евро

Двама френски туристи бяха нападнати от маймуни в Индия

БЛС се оттегли от здравната карта

Месото и кожата на умрялата от антракс крава са продадени в 3 общини

Трима души от Провадия са консумирали черен дроб и бъбреци от починалата от антракс крава. Наденици, приготвени от починалото животно са яли 15 души от Девня, с. Страшимирово, община Белослав и Варна. Това съобщи БГНЕС.

Близките на починалия мъж, собственик на починалата крава, в случая съпругата му и синът му, са участвали в отглеждането на стадата. Трима души, роднини на починалия са осъществили последно контакт с него. Трима души отделно са имали контакт с месо и кожа от умрялата крава.

Това показва проверката на РЗИ-Варна и ОДБХ – Варна във връзка с починалите мъж и крава от антракс във варненското село Млада Гвардия, Община Ветрино, съобщават от Министерството на здравеопазването в писмо до зам.-здравния министър Ваньо Шарков.

Кожата от одраната крава по данни на закупилия месото е продадена в гр. Карнобат на “Коста Каракачанина”. Същия при разпит от полицейските власти в Карнобат отрича да е закупувал кожа.

Първият сформиран екип от служители на РЗИ-Варна предприема действия по проследяване пътя на пациента след обаждането му за спешно състояние до обявяване на смъртта в ОИЛНБ.

Вторият екип се сформира с участници на ОДБХ – гр.Варна и РЗИ-Варна за епизоотично и епидемиологично проучване в създаденото антраксно огнище в с. Млада Гвардия, Община Ветрино, с основна задача проследяване пътя на месото от закланото животно, уточняване на броя лицата явяващи се контактни и предприемане на противоепидемични и противоепизоотични мерки. Предприетите първоначални епизотични мерки са свързани с възбрана извеждането на стадата на паша от цялото село Млада Гвардия до поставяне на имунизация на животните против антракс. По време на проучването не са получени или установени данни за наличие на други заболели животни в останалите стопанства от селото, а информацията за стадото от овце на починалия пациент е противоречива. Според последния преди месец са починали няколко овце от стадото му, но според съпругата му, която също обгрижва стадото няма починали животни. Стадото се състои от 105 овце и 27 крави. Отглеждането на животните се извършва в стопанския двор на пострадалия, като пашата на животните е с останалите стада на селото.

Съмнителната за антракс крава, след като дава симптоми за някакво заболяване на 07.07. 2015г. чрез изкарване на пяна и кръв от устата е заклана от пострадалия съвместно с още три лица, които участват и в разфасоването й. Починалият по време на клането си е порязал ръката, но не е потърсил медицинска помощ.

Закланата крава е одрана от починалия и е разфасована на 4 части. Около осми или девети юли 2015г., трупното месо е продадено на лице от с. Бозвелийско, община Провадия и е транспортирано до селото с личен транспорт –микробус. В същото село месото е транжирано в склад от други три лица, едното от които е от с.Бозвелийско, а другите две от гр. Девня. Костите от трупа на животното са изхвърлени на незаконно сметище, находящо се около с. Бозвелийско.

Транжираното месо по данни на трима от участниците с личен транспорт е пренесено до гр. Варна, кв. “Аспарухово”, транжорна “Дари”. Същите съобщават, че месото е преработено за наденици, като е смесено със свинско месо. Приготвените наденици са разпределени между участниците. Собственикът на транжорната в кв. “Аспарухово”, категорично отрича да е получавал месо и от него да е приготвял наденици.

Всички лица са установени със идентифициращите ги данни: имена, адреси, ОПЛ и др., като подробно е установено участието им в целия процес.

Към 12.00 часа на 18.07.2015г. е сформиран екип от служители на РЗИ-Варна, който ще вземе материал на място за микробиологично изследване от всички изброени по-горе лица.

В момента екип от ОДБХ – гр.Варна и Гражданска защита провеждат дезинфекционни мероприятия на нерегламентираните сметища около с.Млада Гвардия и с.Бозвелийско. Днес е взета от екипа на ОДБХ-Варна почва от обора, където се отглеждат животните и от околностите на с.Млада Гвардия за микробиологично изследване. Проверява се в момента от ОДБХ-Варна транжорната в кв. Аспарухово”, гр.Варна.

Предприети са профилактични мерки спрямо изброените по-горе лица, включващи антибиотична профилактика, указание на ОПЛ за медицинско наблюдение. Среща се силна съпротива от изброените лица относно профилактиката с антибиотици. В момента екипа, който взема материали ще проследи и антибиотичната профилактика.

Дадени са указания за дезинфекция на всички транспортни средства и хладилни съоръжения, при които е съхранявано месото.

На всички изброени лица е снета епидемиологична анамнеза на 17.07.2015г., като няма данни за кожни промени и самите те не съобщават за диарични изхождания и болка в дясна подребрена област или други оплаквания типични за заболяването. Епидемиологичното проучване продължава.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.