Разкол и цензура в "Ислямска държава" заради кървавите клипове с екзекуции

Лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е забранил на своите бойци да правят повече клипове с кървави екзекуции, твърди dailymail.co.uk. Причината - той се страхувал , че това гради лош имидж на хората му. Демонстрираната активност от негова страна опровергава информациите от април месец миналата година, които твърдяха, че е убит при сражение.

Ал Багдади е изпратил писма до всички медийни офиси на джихдистите, в които пише, че им се забранява пускането в Интернет на всякакви сцени на насилие. Шефът им обяснява, че всяко видео, ще бъде поне един път редактирано преди да бъде пуснато в Глобалната мрежа.

"Тези жестокости рушат имиджа на хората ни. Това трябва да сe промени", казва още командирът на групировката.

Според Абу Бакр той променил тотално курса по отношение на клипчетата заради обикновените мюсюлмани. Те смятали тези видеа за ужасно плашещи и отказвали да ги покажат на децата си.

Решението му предизвика разцепление в редиците на ислямистите. Една част от бойците са съгласни, че трябва да се намали степента на показваната жестокост. Други пък застъпват обратната теза - колкото по-кървави неща се показват, толкова повече ще ги уважават техните противници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят