Истината в “Досиетата X”

Истината е някъде там. Само че невинаги Мълдър и Скъли трябва да полагат големи усилия, за да я открият. Понякога двамата агенти я получават още в самото начало.

Остават само няколко месеца до премиерата на новите епизоди на култовата поредица “Досиетата Х”. Достатъчно, за да могат феновете да си припомнят всички девет сезона. И по-добре да гледат внимателно, защото някои от епизодите са базирани на истински случаи. Понякога животът е по-странен и от въображението на най-чудатите сценаристи...

„Колбата “Ерленмайер”

В този епизод Мълдър и Скъли разследват случай на жена, пълна с отровен газ. Жената е претърпяла инцидент и за да я спасят, парамедиците вкарват игла в гръдния й кош. Тогава оттам излиза газ, който поразява екипа.

Сходна ситуация възниква в Калифорния в началото на 80-те. Когато жена е приета в спешното, от кръвната й проба се носи странен аромат на амоняк, от който на всички от персонала им прилошава. Жената починала няколко дни по-късно и въпреки че причината за смъртта й така и не се изяснила, аутопсията й накарала лекарите да мислят, че тя най-вероятно е използва диметилсулфоокис за домашно лечение и дефибрилацията е довела до превръщането му в диметил сулфат в кръвта й.

"Дом“

Превърнал се в един от най-известните епизоди на сериала, защото телевизията отказва да го излъчи, Home се занимава с кръвосмешението и насилието в малък град в Пенсилвания. Въпреки че историята и героите са измислени, те все пак стъпват на реални образи - семейство Уорд. Братята Уорд имали ниско IQ, били неграмотни и живеели като отшелници. Когато една сутрин намерили мъртъв големия брат, семейството се оказало въвлечено в съдебен процес. Местните твърдели, че макар и странни, членовете на фамилията не били опасни. Дали били виновни или не обаче така и не станало ясно, защото обвиненията били свалени, когато се разбрало, че братята подписали самопризнанията си, без да могат да ги прочетат заради неграмотността си.

„Пространство“

Сценаристът на поредицата Крис Картър решил да напише епизода Space, след като гледал по новините материал за образ на лице, забелязан на повърхността на Марс. Заинтригуван Картър проучил парейдолията. (Това е психично явление, породено от неясно, неопределено и лошо разпознаване на обект - предимно образ. При изменения на мозъчния център, който управлява тази дейност, способността за различаване на лица се нарушава.) Картър използвал и материали на НАСА. Разликата е, че в епизода човешкото лице е зловещо, докато в реалността най-вероятно е било просто пясък.

“Дуейн Бери”

Скъли и Мълдър отделят много време, за да изследват случая на Дуейн Бери, който твърди, че е отвлечен от извънземни. Скъли установява, че целостта на фронталния му лоб е нарушена вследствие на рана от куршум, нанесена преди десетилетия, и това може да обясни странните му твърдения.

Картър обяснява, че епизодът използва историята на Финиъс Гейдж - човека, който след инцидент напълно променя личността си.

“Неустоимо”

Един от най-запомнящите се епизоди на поредицата дори не се концентрира около нещо свръхестествено. Става въпрос за Irresistible. В него сериен убиец заплашва Скъли. В началото той е описан като некрофил, но каналът отказва да излъчи подобен сюжет и образът е променен. Въпреки това голяма част от него стъпва на историята на Джефри Дамър и неговите жертви. Джефри е описван като “човек, който променя формата или облика си”, и в епизода това е използвано много буквално.

“Нашият град”

Този незабравим епизод за канибализъм не е базиран на реални събития, поне доколкото е известно, но заболяването, което покосява хората, консумирали човешка плът, е описано, като е използвано истинско състояние. Куру е болестта, съществуваща в Папуа-Нова Гвинея, където канибализмът се практикува като част от религиозните практики на някои племена. Хората там наричат болестта „смеещата се смърт”, защото води до загуба на ума и безпричинни, идиотски пристъпи на смях в последната й фаза.

„В подземието”

Историята с отвличането на малко момиче е повлияна от истинския случай с отвличането и убийството на момиче, получил голямо медийно внимание, когато се излъчва епизодът. 13-годишната Поли Клаас е отвлечената по време на приятелско събиране с преспиване и по-късно е удушена. По това време медиите в Калифорния отделят много място за случая. Екипът е запознат със случая и образите на Луси и Ейми са повлияни от Клаас.

“731”

Тази история е разделена на две части. Използва истинската част 631 от японската армия. В средата на 90-те се говори за зверствата, които се вършат по време на Втората световна война. И Картър усеща, че историите с експерименти с хора във военно време са подходящи за епизод на „Досиетата Х”. Част 631 не е наказана за военни престъпления, въпреки че те използват хора, за да тестват биохимически оръжия. Използват и средновековни методи за мъчения, изнасилват. Много страни, включително и САЩ, обаче се съгласяват да не се занимават с тази част в замяна на информация и данни, събрани от техни изследвания. Някои от тях били използвани директно за заработването на биологичната военна програма на САЩ.

„Folie a Deux”

Заглавието на този епизод е взето от реален психологически феномен, при който двама души споделят обща заблуда. Фразата е от френски и означава “лудост, споделена от двама”. Написан от ветерана от „Досиетата Х” сценаристът Винс Гилигън, епизодът е вдъхновен от ужасяващата идея да можеш да виждаш чудовища, които никой друг не вижда.

“Tunguska/Terma”

Голяма част сюжета тук стъпва на реални събития, случили се в Русия през 1908 г. В района на река Подкаменная Тунгуска, на територията на днешния Красноярски край в Русия, избухнала голяма експлозия, която объркала учените. Източникът й очевидно бил нещо голямо и извънземно, което се разбило в земята. Свидетели твърдят, че са видели обект да се носи в небето сутринта.

Това е причина Тунгуска да получи името „руския Розуел” - мястото на най-известната среща с извънземни на територията на Русия.

Теорията за „древния астронавт” също играе важна роля в епизода и в шестия сезон. Според тази теория извънземните са посетили земята и са осъществили контакт с хората многократно. Теорията включва и идеята, че Господ също е извънземен, а хората са получили напредналите технологии именно от извънземна раса...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл