Няма наденици с антракс в търговската мрежа

На този етап няма данни в търговската мрежа да има наденици, приготвени с месо от кравата, за която се смята, че е била болна от антракс. Това увери пред "Дарик" д-р Даниел Денев, началник отдел „Здравеопазване на животните” при Областна дирекция по безопасност на храните - Варна и временно шеф на дирекцията.

53-годишен мъж от варненското село от село Млада гвардия почина от антракс, като се предполага, че е бил заразен от болна крава. Мъжът сам заколил животното, като по време на клането си порязал ръката, но не е потърсил медицинска помощ. В разфасоването се включили и други трима души. Месото е било продадено и преработено на наденици, които са били предназначени само за лична употреба и раздадени на роднини, обясни д-р Денев.

Заразеното с антракс месо е стигнало до транжорна в „Аспарухово"?

Всички открити количества от месото и надениците са иззети. След като им бъдат взети проби за изследване, ще бъдат унищожени в екарисаж.

53-годишният мъж, който почина от антракс, е потърсил медицинска помощ повече от седмица след появата на първите симптоми на болестта, разкри д-р Дочка Михайлова, изпълняваща длъжността директор на Регионалната здравна инспекция във Варна. Кравата е била заклана на 7 юли. Ден по-късно се появили първите симптоми при мъжа. Във варненската болница „Света Марина” е бил приет на 15 юли. Ден по-късно починал от кожна форма на антракс, уточни д-р Михайлова. 

Взета е проба, която е доказала наличие на антракс. Снощи пробата е изпратена в Центъра по заразни и паразитни болести в София. Центърът отново доказа положителната проба и днес.

Установено е, че от месото на животното, за което се предполага, че е било болно, са яли 18 души. Още вчера са им били раздадени антибиотици, като засега нямат някакви оплаквания. В семейството на починалия също нямат оплаквания, но въпреки това ще се изследват.

По информация на шефа на РЗИ-Варна, за последно данни за боледувал от антракс в региона е имало в началото на 90-те години на миналия век.

От вчера има наложена възбрана за движение извън дворовете на всички животни в Млада гвардия. По-рано днес екип на Гражданска защита е направил дезинфекция на животновъдния обект, където е било заклано животното, и сметището на селото, където са били изхвърлени костите от трупа на кравата.

Няма информация за болни от антракс крави и овце в Млада гвардия. На този етап няма да бъдат евтаназирани животни, отбеляза д-р Денев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони