Търново и Арбанаси са част от круизите по Дунав

Велико Търново и архитектурният резерват Арбанаси са сред най-желаните дестинации в круизните пътувания по река Дунав. Туристите пристигат в Русе и оттам се отправят към старата столица.

Круизите по Дунав продължават по една седмица, като стартират от Виена и Будапеща. Около 2000 лева излиза разходката, което включва нощувки и храна.

„Възраждането на крузините пътувания започва още в началото на годината. Благодарение на тях е отчетен около 25% ръст на американски и канадски туристи във Велико Търново. За първите шест месеца на годината те са над 15 000 и надхвърлят с една четвърт данните от първото полугодие на 2014 г”, обясниха туроператори.

Те уточняват, че обиколките на болярския град и на Арбанаси не включват само посещения на исторически забележителности, но и запознаване с родните бит и култура, както и похапване на традиционни български гозби и дегустации на вина и пиво. Пътуванията по Дунав гарантират стотици посетители и в древноримския град Никополис ад Иструм, в който бяха вложени 4 млн.лв по оператвина програма „Регионално развитие”. Туристите обаче са принудени да стигат до археологическия резерват по лош път между античното селище и главното трасе Русе-Свиленград, който наподобява лунен пейзаж. За ремонта му са необходими около 1 млн.лв. Сумата се чака от държавата от над 5 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони