100 000 души се качиха на Рожен

Повече от 8100 изпълнители от цялата страна участват във фолклорния конкурс на събора на Рожен. Около 100 000 гости са посетили Роженския събор от началото на програмата, съобщиха от община Смолян.Съборът на Роженските поляни се подновява след 9 годишно прекъсване. Пътуването към местността се оказа трудно заради задръстванията по пътя, съобщава "Марица".

Певци, инструменталисти, танцьори, ансамбли и състави от всички фолклорни области в страната се представят на четири сцени на Роженските поляни. Сред участниците в конкурса е и българският емигрант от Аризона, САЩ, Антон Шекерджиев.

Около една четвърт от фолклорните изпълнители са от Родопите. Участниците се състезават в категориите певческа група, танцова група, група за народни обичаи, инструментална група и индивидуални изпълнители.

Втори ден не стихва звукът на гайдите и българските песни на Роженските поляни.

Гала-спектакълът на български изпълнители снощи събра стотици хиляди, но за кратко беше прекъснат от авария в електропреносната мрежа и до отстраняването ѝ публиката пя народни песни, като започна с химна на България.

Приятели гурбетчии са дошли специално от Германия и Швеция, за да видят събора. Усетих магията на Родопите. Настръхнах, когато чух гайдите, развълнувано разказват гостите.

Програмата включва още надиграване, ревю на автентични народни носии, демонстрация на различни техники и технологии за производство на сирене, международна изложба на овчарски кучета. Кулминацията е Родопската фолклорна вечер, в която ще участват известни изпълнители.

Наградите на лауреатите ще бъдат връчени в третия ден на събора - 19 юли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони