Възстановена е работата на граничните пунктове Те останаха затворени близо час

В Турция са издадени заповеди за арести на 170 военни

Делио Роси претърпя операция

Верижна катастрофа със 7 коли и багер задръсти булевард във Варна (СНИМКА)

Фонтани и шевици край Съдебната плата в Шумен

Moщностите на АЕЦ „Белене“ ще „натоварят“ енергийната ни система

Валидираха пощенска марка “София – Европейска столица на спорта 2018” (СНИМКИ)

Габриела Козарева е новият шеф на агенцията за насърчаване на малките и средните предприяти

Сп. “Икономист”: Възможни са огромни последици в случай на размяна на територии на Балканите

Срив в информационна система затвори всички гранични пунктове

Софиянци предадоха 4500 стари гуми Акцията на Столичен инспекторат продължава в район "Сердика"

Осъдиха иракчанин, опитал да премине незаконно границата в камион с играчки

Полицията хвана “муле” на телефонни измамници в София

Верижна катастрофа с шест автомобила при тунела на „Люлин”

Откриха мъртъв шефа на южнокорейския регулатор на пазарите за криптовалути

Антракс уби мъж до Варна. Още 18 души яли от болната крава – не са заразени (обзор)

Антракс уби 52-годишен пастир от варненското село Млада гвардия. Случаят бе потвърден в 9 ч вчера в Националната референтна лаборатория по особено опасни инфекции в Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи за „Труд“ директорът му проф. Тодор Кантарджиев.

Мъжът се заразил с антраксния бацил, докато колил болна крава заедно с още трима души. Тогава той се порязал, но въпреки това не отишъл на лекар. По ръката му се появили рани, те загноили, инфекцията достигнала мозъка и той издъхнал. „Но месото от болното животно било продадено, предполага се, че е над 300 кг. То било вложено и в наденици, затова по първоначални данни десетки души са консумирали от него“, допълни проф. Кантарджиев. В началото на деня вчера той съобщи, че ако тези, които са яли от месото, са се разболели, ще са първият случай на стомашно-чревния вид на антракс от 44 години насам. По-късно стана ясно, че 18-те българи, хапнали черен дроб и бъбреци от болната крава или наденици, приготвени от месото й, не са заразени. Нямали и типичните симптоми.

Самото животно „давало“ сигнали, че е болно още на 7 юли – излизали пяна и кръв от устата му, съобщиха от здравното министерство. Въпреки това два дни по-късно месото било продадено на търговец от с. Бозвелийско. Там то било транжирано от трима души (единият е от селото, а другите двама – от Девня). Костите на животното изхвърлили на близко незаконно сметище.

„РЗИ-Варна не спира да издирва хората, които са купили и яли от непровереното и опасно месо. Много е важно те веднага да започнат да приемат антибиотици – ципрофлоксацин или доксициклин“, посочи проф. Кантарджиев.

В последните десетина години у нас се регистрират случаи на антракс все от кожната му форма, позната като синя пъпка. „Последният епидемичен взрив на стомашно-чревната му вариация е през 1971 г. в Русе, когато заразени са били 140 души, а няколко десетки са починали. Причината е, че тогава не е имало толкова ефикасни антибиотици и не са взети нужните мерки, както в момента“, каза професорът. Той е категоричен, че място за паника няма, тъй като болестта не се предава от човек на човек, а от животно на човек. Освен това при подходяща термична обработка на месото бацилът на болестта се унищожава.

“Роднините и най-близките хора на починалия са напълно здрави и нямат никакви оплаквания”, съобщи по-късно директорката на РЗИ-Варна Дочка Михайлова. Всички, които са имали контакт с животното, са намерени. Взети са им проби, но нямали оплаквания. Превантивно са им дадени антибиотици и състоянието им се следи.

Няма от опасните наденици в магазините

Месото и кожата – разнасяни в 4 общини

Заразеното месо и кожата от болна крава са разнасяни между 4 общини. В с. Млада гвардия, където животното е заклано, в с. Бозвелийско (община Провадия), където е транжирано, после е пренесено във варненския кв. „Аспарухово“. Там е преработено за наденици (смесено е със свинско), а кожата била продадена в Карнобат, съобщиха от МЗ. Дирекцията по безопасност на храните е установила, че надениците са били за лична употреба и за щастие не са разпространени в търговската мрежа. Всички количества са конфискувани и предстои да бъдат унищожени.

В понеделник започва ваксинацията на всички животни от Млада гвардия против антракс, съобщи шефът на Дирекцията по безопасност на храните във Варна Даниел Денев. Няма други случаи на умрели животни в двора на починалия пастир. На жителите на селото е наложена забрана да продават мляко, месо и кожи. Не им се разрешава и да извеждат животните си на паша, докато не се изясни откъде се е появил антраксът в района.

Проф. Тодор Кантарджиев:

Болки, подут корем и диария? Отидете на лекар

Симптомите на стомашно-чревната форма на антракса са силни болки в корема и подуване, повръщане, водниста или кървава диария, общо отслабване. Ако имате такива оплаквания, веднага отидете на лекар, посъветва читателите на „Труд“ проф. Тодор Кантарджиев.

Ако сте консумирали непроверено и съмнително месо преди 7-8 дни и се чувствате добре, не сте в опасност, тъй като толкова е инкубационният период на заболяването. „Но ако сте яли преди 3-4 дни, тогава сте в риск, още повече ако имате описаните симптоми. Незабавно трябва да започне антибиотично лечение“, каза още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести. Професорът препоръча за повече подробности за болестта българите да посетят сайта на центъра.

Антраксът има три форми. Първата е кожна, позната е като синя пъпка и на нея се дължат 90% от случаите. Виновна е и за смъртта на пастира от Млада гвардия. При 9% от заболелите се наблюдава белодробната вариация, а само в 1% – стомашно-чревната.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.