И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Доналд Туск ще бъде на обиколка в Западните Балкани следващата седмица

Ученици и студенти от Бургас се потопиха в света на сериала „От местопрестъплението“

Цветан Цветанов проведе среща с представители на Фондация „Америка за България“

Антракс уби мъж до Варна. Още 18 души яли от болната крава – не са заразени (обзор)

Антракс уби 52-годишен пастир от варненското село Млада гвардия. Случаят бе потвърден в 9 ч вчера в Националната референтна лаборатория по особено опасни инфекции в Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи за „Труд“ директорът му проф. Тодор Кантарджиев.

Мъжът се заразил с антраксния бацил, докато колил болна крава заедно с още трима души. Тогава той се порязал, но въпреки това не отишъл на лекар. По ръката му се появили рани, те загноили, инфекцията достигнала мозъка и той издъхнал. „Но месото от болното животно било продадено, предполага се, че е над 300 кг. То било вложено и в наденици, затова по първоначални данни десетки души са консумирали от него“, допълни проф. Кантарджиев. В началото на деня вчера той съобщи, че ако тези, които са яли от месото, са се разболели, ще са първият случай на стомашно-чревния вид на антракс от 44 години насам. По-късно стана ясно, че 18-те българи, хапнали черен дроб и бъбреци от болната крава или наденици, приготвени от месото й, не са заразени. Нямали и типичните симптоми.

Самото животно „давало“ сигнали, че е болно още на 7 юли – излизали пяна и кръв от устата му, съобщиха от здравното министерство. Въпреки това два дни по-късно месото било продадено на търговец от с. Бозвелийско. Там то било транжирано от трима души (единият е от селото, а другите двама – от Девня). Костите на животното изхвърлили на близко незаконно сметище.

„РЗИ-Варна не спира да издирва хората, които са купили и яли от непровереното и опасно месо. Много е важно те веднага да започнат да приемат антибиотици – ципрофлоксацин или доксициклин“, посочи проф. Кантарджиев.

В последните десетина години у нас се регистрират случаи на антракс все от кожната му форма, позната като синя пъпка. „Последният епидемичен взрив на стомашно-чревната му вариация е през 1971 г. в Русе, когато заразени са били 140 души, а няколко десетки са починали. Причината е, че тогава не е имало толкова ефикасни антибиотици и не са взети нужните мерки, както в момента“, каза професорът. Той е категоричен, че място за паника няма, тъй като болестта не се предава от човек на човек, а от животно на човек. Освен това при подходяща термична обработка на месото бацилът на болестта се унищожава.

“Роднините и най-близките хора на починалия са напълно здрави и нямат никакви оплаквания”, съобщи по-късно директорката на РЗИ-Варна Дочка Михайлова. Всички, които са имали контакт с животното, са намерени. Взети са им проби, но нямали оплаквания. Превантивно са им дадени антибиотици и състоянието им се следи.

Няма от опасните наденици в магазините

Месото и кожата – разнасяни в 4 общини

Заразеното месо и кожата от болна крава са разнасяни между 4 общини. В с. Млада гвардия, където животното е заклано, в с. Бозвелийско (община Провадия), където е транжирано, после е пренесено във варненския кв. „Аспарухово“. Там е преработено за наденици (смесено е със свинско), а кожата била продадена в Карнобат, съобщиха от МЗ. Дирекцията по безопасност на храните е установила, че надениците са били за лична употреба и за щастие не са разпространени в търговската мрежа. Всички количества са конфискувани и предстои да бъдат унищожени.

В понеделник започва ваксинацията на всички животни от Млада гвардия против антракс, съобщи шефът на Дирекцията по безопасност на храните във Варна Даниел Денев. Няма други случаи на умрели животни в двора на починалия пастир. На жителите на селото е наложена забрана да продават мляко, месо и кожи. Не им се разрешава и да извеждат животните си на паша, докато не се изясни откъде се е появил антраксът в района.

Проф. Тодор Кантарджиев:

Болки, подут корем и диария? Отидете на лекар

Симптомите на стомашно-чревната форма на антракса са силни болки в корема и подуване, повръщане, водниста или кървава диария, общо отслабване. Ако имате такива оплаквания, веднага отидете на лекар, посъветва читателите на „Труд“ проф. Тодор Кантарджиев.

Ако сте консумирали непроверено и съмнително месо преди 7-8 дни и се чувствате добре, не сте в опасност, тъй като толкова е инкубационният период на заболяването. „Но ако сте яли преди 3-4 дни, тогава сте в риск, още повече ако имате описаните симптоми. Незабавно трябва да започне антибиотично лечение“, каза още директорът на Националния център по заразни и паразитни болести. Професорът препоръча за повече подробности за болестта българите да посетят сайта на центъра.

Антраксът има три форми. Първата е кожна, позната е като синя пъпка и на нея се дължат 90% от случаите. Виновна е и за смъртта на пастира от Млада гвардия. При 9% от заболелите се наблюдава белодробната вариация, а само в 1% – стомашно-чревната.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.