Пешеходец е загинал на място, пометен от кола на входа на Бургас

Проф. Кантарджиев: Недоказуема е точната бройка на починалите от грип

Партенки и манерки продава армията Предлагат се и бичкии

Министерство на туризма: Строителството до къмпинг „Градина“ е в частен имот навътре към сушата

Стилиян Кротнев е най-вероятният нов шеф на АПИ

Дечо Дечев, шеф на НЗОК: Рано или късно роботизираната хирургия ще навлезе у нас, която е 10 пъти по-скъпа

10 млн. евро глоба за двоен стандарт при храните (обзор) Заблудата с храни второ качество влиза в “черния списък” на ЕС

Емил Караниколов: Добре е да отпадне възможността за придобиване на паспорт срещу пари Сигурен съм, че инвестициите в България не падат, а даже имат ръст, коментира министърът

Изпит по български на кандидати за гражданство С промени в закона спират продажбата на паспорти срещу инвестиции

Нинова: Обвинението срещу Елена Йончева е заради нейните смели журналистически разследвания, стоя твърдо зад нея

„Мерцедес“ влага € 200 млн. в Полша Нов завод открива 300 работни места

Жената, ударила в лицето фелдшерка в Горна Оряховица: Бях провокирана, тръшна ми вратата

Решават утре за ареста на циганин, пребил баба Рецидивистът взел всичките 35 лева на 83-годишната Иванка, за да напазарува

Рамуш Харадинай: Косово няма да отмени митата, докато Сърбия не ни признае

Интензивен трафик по границите на страната

16 малки щъркела умрели в Белозем

Шестнадесет мъртви малки щъркелчета били открити мъртви на покрива на основно училище „Гео Милев“ в пловдивското село Белозем (община Раковски), съобщи кметът на 5000-хилядното селище Иван Тачев.

Белозем е част от европейската мрежа на белия щъркел, в която членуват 11 села от 11 различни държави. В родното село на футболния ни национал Тодор Неделев всяка пролет гнездят близо 150 щъркели, които прелитат по около 8000 км.

„Мъртвите малки екземпляри бяха открити от представители на „Зелени Балкани“, дошли да сложат проследяващи устройства на няколко бели щъркела. При аутопсията, извършена в Тракийския университет в Стара Загора, се установи, че причината за смъртта на 16-те щъркела, е преохлаждане. То се е получило вследствие на поройните дъждове в края на юни, когато над селото ни се изляха 94 литра/квадратен метър“, коментира кметът на Белозем Иван Тачев.

В момента в селото имало точно 42 гнезда средно с по 3,5 щъркела, но два от тях били взети за лечение в Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Мъжки екземпляр останал с един крак, след като другият му изсъхнал заради прекъснато кръвообръщение след оплитане в сезал. Малко щъркелче пък се възстановявало в момента в Спасителния център в Стара Загора след операция по поставяне на изкуствена протеза, след като счупило клюна си при падане от гнездото.

Според кмета падането обаче не било предизвикано от ниско прелитащите американски товарни самолети, които във вторник и сряда пощуриха жителите на Белозем.

Селяните дори се оплакали на кмета, че кокошките им спрели да носят яйца, а на няколко малки деца се наложило да им леят куршум против стреса, който изживяли от ниско движещите се над къщите им тежкотоварни US-самолети. „Нямам нищо против американците и провеждащите се у нас съвместни военни учения с тях, но трябва да има ясни правила дори и за армията при провеждането на „Тракийско лято“. Не може в полунощ на 100 метра над главите ти да прелитат самолети. И аз, и белоземци звъняхме на тел. 112, но оттам ни казаха, че не могат да направят нищо по въпроса. В правомощията на полицията е да глоби всеки, който вдига шум и нарушава обществения ред, ама и МВР са с вързани ръце срещу американските пилоти и рейнджъри“, допълва кметът Иван Тачев.

Българо-американското учение „Тракийско лято 2015“ се провежда на авиобаза Крумово от 10 до 26 юли, като има дневни и нощни полети на транспортни самолети „С-130 Херкулес“ и „С – 27J“ и вертолети „Кугър“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.