120 доброволци възстановиха последния бой на четата на Хаджи Димитър

120 доброволци се включиха в традиционната историческата възстановка "Подвигът на Хаджи Димитър" по случай 147-та годишнина от гибелта на войводата и неговата чета пред паметника на едноименния връх в Стара планина.

Пред монумента в подножието на Бузлуджа бе отслужена панихида в памет на загиналите от казанлъшки свещеници, които осветиха и курбана от шилешко месо, който домакините от община Казанлък приготвиха за 400 души.

Честванията в събота за поредна година бяха забравени от властта. Единствено двама депутати от ГЕРБ - Димитър Желев и Нено Влайков отсрамиха управляващите и поднесоха венци пред паметника. Социалдемократът Йордан Нихризов и кметът на Казанлък Галина Стоянова по традиция също преклониха глава пред паметното място и изгледаха възстановката на паметния бой на 18 юли преди 147 години.

18 клуба на дружество "Традиция" от цялата страна разиграха събитието по записките на знаменосеца на четата Христо Македонски, който е очевидец на смъртта на легендарния войвода. Патриотите от "Традиция" се вдъхновили и от стихотворението на Христо Ботев "Хаджи Димитър", за да пресъздадат драматизма на събитията. На финала както в стиховете четири самовили наобиколиха умиращия войвода.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл