Зашиха отсечена от мантинела ръка на пострадал при катастрофа

Цветан бил откаран в „Пирогов“ с намерение за ампутация, днес е жив, здрав и цял

Щастлив край след десет операции

Мантинела отсича при катастрофа ръката на Цветан Миланов (46 г.) от софийското село Опицвет. След нещастието крайникът се държи само на кожата към останала част на тялото. А откъснатата ръка е превърната в каша от тъкани. Линейка откарва пациента в „Пирогов“ с намерение за ампутация. След десет преживени операции днес Цветан е жив, здрав и цял. Ръката е успешно зашита, разказа пред „Труд“ един от спасителите на Цветан - доц. Людмил Симеонов, началник на Клиниката по хирургия на ръката в „Пирогов“.

Катастрофата се случва на 23 април т.г. „Трима души пътувахме в кола, аз седях отзад. Ненадейно шофьор на автомобил ни блъсна, избяга, а ние се завъртяхме и минахме в другото платно. Ударихме се в мантинелата, вратата на колата влезе навътре, блъснали сме се в някакви кранове и съм изпаднал в безсъзнание“, спомни си Цветан. Той отваря очи чак в „Пирогов“ и вижда отсечената си дясна ръка, а костите й страховито да стърчат.

„Преди катастрофата мъжът я е държал извън колата. Така била отрязана. А тъй като буквално е била помляна, екипът, който го поема, в първия момент решава, че нищо не може да направи, освен да я ампутира. Била е и много замърсена - с боя, камъчета, стъкълца, трева, залепени материи“, посочи доц. Симеонов. След като негов колега обработва раните, решава, че съществува макар и минимален шанс горният крайник да бъде зашит. Прави първата от десетте операции. „На следващия ден с моя екип поехме пациента. Зашихме и възстановихме всички прекъснати кръвоносни съдове. Трябваха ни няколко часа. За щастие - краят е щастлив“, посочи хирургът.

Доц. Людмил Симеонов, началник на Клиниката по хирургия на ръката в „Пирогов“:

Имаше критични моменти, но Цветан правеше това, което му казвахме

„Имаше критични моменти по време на лечението на Цветан, но той бе силно отдаден на възстановяването. Каквото му кажехме, правеше го. А сме имали какви ли не пациенти - дори без причина капризни“, каза пред „Труд“ доц. Людмил Симеонов. След като той оперира пациента няколко пъти, Цветан се поема от екипа на проф. Огнян Хаджийски, който му извършва няколко пластични интервенции.

„Ръката е напълно запазена и в момента започваме рехабилитация, за да възстановим функцията й“, посочи доцентът. Той е категоричен, че подобен положителен резултат може да се постигне само в болница като „Пирогов“. „Защото има пълен набор от клиники и в това е силата на института - екипите. Откакто болницата съществува, благодарение на факта, че разполага с различни специалисти, във всеки момент всеки от нас може да разчита на останалите. И колкото повече практика трупаме, аз се убеждавам, че колегиалността е най-важното“, каза още хирургът. Той не смята, че е извършил нещо изключително. Казва, че хирургията, която всеки ден прави, е рутинна. „Нали за това сме поставени тук. Но може би, ако някой погледне отвън - като вас, вижда в това уникалност“, каза доц. Симеонов. Екипът му годишно извършва над 1200 операции на ръка на пациенти с най-различни поражения. А със случаи като на Цветан, при който лечението продължава дълго, се сблъсква поне един път месечно.

„Ние не сме болница за „луксозни пациенти“. Дори може би се движим с по-бавна скорост, тъй като нашият локомотив е държавата. Т.е. ако тя ни тегли, ще вървим напред, ако ни забрави - ще стоим на едно място. Но каквото зависи от нас самите, го извършваме на 100%“, завърши специалистът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве