Чирпанско село привлича туристи с лавандулов фест

Чирпанското село Средно градище организира за втора поредна година фестивал на лавандулата. Ароматното етерично-маслено растение е на огромен почит в региона, където има над 12 хиляди декара с това насаждение.

Празненствата стартираха в събота с базар, залагащ на продукти от ароматното растение. Гостите бяха приканвани да опитат лавандулов чай, мед и вино. "Фестивала се провежда в два центъра на лавандулата у нас. Следващата седмица продължава в Генерал Тошево", разказа Нина Гиргинова, председател на организационния комитет. Тя има идея от догодина да заложи на лавандулов туризъм. Вече дори имало заявен интерес от страни в Европа и Близкия Изток. Ще бъде открит и Музей на лавандулата в Средно градище. Гостите ще бъдат изкушавани и с туристически екомаршрут из полите на Средна гора по лавандулова пътека из огромните лилави масиви на селото. Средно градище вече има и свой "патентован" билков чай с название "Lavender Girl" ("Лавандулово момиче"). В него се преплитат ароматите на риган, жълт кантарион и, разбира се, на лавандула.

По данни на организаторите първите лавандулови насажедния са се появили в Чирпанско още в началото на ХХ-ти век, а през последните години площта им бързо нараства. През последните 10 години етерично-маслената култура се отглежда и в Добруджа.

"От 2012 г. с добив на 120 тона лавандулово масло годишно, България е производител щ1 в света. По-качественото българско лавандулово масло е от района на Чирпан", обясни Гиргинова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони