Строителите на "Струма" глобени заради разрушено антично селище

Консорциумът "Струма", в който влизат Главболгарстрой, "Пътсторй-92" и италианската "Импреза"-АД, който изгражда Лот-2 на автомагистрала "Струма", е глобен 10 хил. лева от министреството на културата, след като пътните машини унищожили късноантично селище с национално значение, стана ясно от съдебно заседание на районния съд в Дупинца по казуса.

Санкцията е от 31 октомври м.г., когато главната дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" при културното министерство съставила акт на консорциума "за установяване на административно нарушение". Комисия установила на място и по документи, че късноантично селище в м.Черешарника край Дупница, недвижима културна ценност с национално значение, е унищожено напълно.

Разкопаването станало преди да бъдат завършени археологическите проучвания. Унищожени са всички разкрити зидове и вкопани ями, както и част от находките - цели и фрагментирани, над 30 бр. запазени на място питоси, глинени съдове. От консорциума обжалват по съдебен ред - съставът на първа инстанция отхвърли наказателното постановление като незаконосъобразно, "поради факта, че е наложена имуществена санкция на гражданско дружество, а съгласно чл.83, ал.1 от ЗАНН санкция може да се наложи само на юридически лица или на еднолични търговци".

4 мил. лева отпусна АПИ за проучването на 13 археологически обекта по лот-2 на автомагистрала "Струма" от Дупница до Благоевград. Към 7 мил. лева са отпуснати за стена по изграждането на музейна експозиция на открито - чат от неолитното селища от 8 в. преди Хр. край с.Мурсалево. Но ето, че при Дупница е съсипано друго антично селище, което също е много ценно и е с национално значение, казват специалисти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини