Турчин поведе на рали „България“

Турският пилот Мурат Бостанджъ („Форд Фиеста R5“) очаквано поведе след първия ден на рали „България“ - кръг от Европейския рали трофей (EРT) с коефициент 4, като спечели 6 от деветте специални етапа. Фаворитът за титлата има аванс от над 1,1 мин. пред единствения си сериозен конкурент - Рашид ал Кетби (Дубай) със същия автомобил, който бе първи в останалите три отсечки.
Българската битка е за третото място и я водят Георги Василев с „Мицубиши Лансър Ево 9“, който изостава с над 3 минути от лидера. Четвърти се движи Борис Григоров със „Ситроен С2 S1600“, като той спука на два пъти гуми. Двамата си разменяха местата през деня и разликата между тях е само 8,6 сек, но те имат и сериозна конкуренция за бронза - Рок Турк (Словения) с „Пежо 208“ и унгарецът Золтан Бесеней („Рено клио R3T“) са плътно зад тях с малка разлика във времето.
Турският шампион Бостанджъ заложи на тактика в първия ден, като взе категорично двете минавания на най-дългия етап „Шиндар” и първо победи Ал Кетби с 30 секунди, а след това и с 25 сек. аванс. В другите отсечки той заложи на по-сигурното преминаване и така пилотът от Дубай спечели два етапа, както и последния за деня - специалния по улиците на Самоков.
От стартиралите 19 екипажа до финала стигнаха 12, в неделя са последните пет скоростни отсечки в 46-ото издание на състезанието. Сред отпадналите екипажи няма сериозни инциденти и пострадали пилоти и навигатори.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт